НОВИНИ

Вот 2 в 1 под карантина: Гласуването в изолация ще е с 2 урни, 2 подписа и един списък

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:34, 26.10.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Общество
Слушай новината

Трети вот за тази година. И отново за много българи той ще е под карантина. И този път изолираните заради COVID-19 ще могат да гласуват с подвижна секция. ЦИК още не е взела решение за правилата, по които ще гласуват карантинираните. Ясно е, че за да бъде разкрита мобилна секция са необходими поне 10 заявления. И този път вотът в изолация ще бъде с бюлетини, а не с машини.

Димитър Кунов оглави една от подвижните комисии за карантинирани в София на парламентарните избори през април. Ще бъде част от мобилна ковид комисия и на вота за президент и парламент през ноември.

"Трябва да има и такава комисия, трябва да има и хора, които да участват в тази комисия. Аз съм преболедувал, ваксиниран".

През април с единствената подвижна ковид секция гласувал и кметът на пловдивския район "Западен".

Членовете на комисията бяха много добре екипирани. Бяха до мен горе до адреса и спазиха целия протокол.

Според Колев и за вота през ноември една ковид секция ще бъде достатъчна за карантинираните в район "Западен".

С разбира се, по-голям състав. Трима са били на първите избори. Ако има голям брой карантинирани, може да се вдигне и на 5. Но това е решение на ЦИК.

Това, че изборите са 2 в 1 не би затруднило съставът като брой. Може би ще трябва да се прецени по-малко на брой избиратели да бъдат включени в списъка на тази комисия. Тъй като при гласуване за двата вида избори ще бъде малко по-забавен процесът, каза Росица Матева - зам.-председател и говорител на ЦИК.

Вотът 2 в 1 вероятно ще усложни работата на комисиите.

Ще има 2 урни, защото са 2 избора. Един гласоподавател може да иска да гласува за парламентарните избори, може да не иска да гласува за президентските и обратното. Не може двата потока да се сливат, казва Димитър Кунов.

Карантинираните могат да избират за какво да гласуват за президент и парламент или да пуснат само една бюлетина. Подвижните комисии ще носят един избирателен списък.

Но ще има графа - колона с място за подпис за президент и вицепрезидент и за народни представители. Избирателите ще се подписват на двете места, ако гласуват и за двата избора, допълни Росица Матева - зам.-председател и говорител на ЦИК.

Заявления за гласуване с подвижна ковид секция ще могат да подават карантинираните след първи ноември.

Хората, които са поставени под карантина в началото на ноември, да подават заявления, за да могат да бъдат назначени такива комисии.

Карантинираните в деня на вота също ще могат да подават заявления и ще гласуват, ако в района им е разкрита подвижна секция. Очаква се в петък ЦИК да излезе със специално решение за правилата за гласуване с подвижни ковид секции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха изборни нарушения чрез документни измами в Разград
Разкриха изборни нарушения чрез документни измами в Разград
Родители в Афганистан продават децата си от бедност
Родители в Афганистан продават децата си от бедност