НОВИНИ

Без общи мерки: Държавите от ЕС сами ще решават как ще се справят с високите цени на тока

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:20, 26.10.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на енергетиката на страните от ЕС не успяха да се споразумеят за общи мерки за спиране на ценовата криза на пазара на енергия. Днес те се събраха на извънредно заседание в Люксембург, за да обсъдят драстичното увеличаване на сметките за потребителите. Държавите от ЕС сами ще преценяват как да противодействат на увеличението и дали да въведат краткосрочни или дългосрочни мерки.

Енергийният микс на отделните държави в ЕС е много различен, различни са и данъчните ставки и икономическата ситуация. Затова според еврокомисаря по енергетиката е много трудно да се намери единно решение за справяне с ценовата криза. Еврокомисията предложи преди две седмици набор от мерки като намаляване на данъците за бизнеса или подпомагате на най-уязвимите домакинства чрез ваучери или разсрочване на сметки.

"Мисля, че най-окуражаващото послание дойде от няколко министри, които съобщиха, че на национално ниво вече са взети някои от мерките, които бяха предложени от Европейската комисия. В този момент 19 правителства на държави от ЕС са обявили намерение или пък вече са привели в действие мерки, които да смекчат въздействието на високите цени върху потребителите", заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Самсон.

Някои от държавите, сред които са Франция и Испания, настояват за структурна реформа на енергийния пазар на ЕС и за въвеждането на система на съвместно купуване на газ. Засега обаче тази идея не намира всеобща подкрепа. Част от държавите, сред които е и Германия, смятат, че няма нужда от реформа на пазара на енергия. Според тях високите цени на енергията са временно решение. Еврокомисията настоява, че единственото трайно решение на кризата е възобновяемата енергия и зеленият преход. Но и по тази тема държавите се разминават в позициите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ настоява за увеличение на заплатите
КНСБ настоява за увеличение на заплатите
Заснеха личен лекар от София да продава фалшив сертификат срещу 110 лв.
Заснеха личен лекар от София да продава фалшив сертификат срещу 110 лв.