НОВИНИ

Каква ще е съдбата на "Вера Су"?

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 26.10.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Разходите за разтоварването и изтеглянето на кораба "Вера Су" ще бъдат възстановени от застрахователя. Това заяви във Варна министърът на транспорта Христо Алексиев. Плавателният съд вече е на кея в Кораборемонтния завод в града.

Корабът ще остане тук за неопределено време. "Вера Су" измина над 33 морски мили от Яйлата, до Варна, теглен от влекачи за малко над 10 часа, вместо предвидените 18.

Каква ще е съдбата на "Вера Су" - зависи от корабособственика и застрахователната компания, от които се очаква да покрият щетите.

16 минути след полунощ влекачът "Кастор" изведе кораба от плитчините и започна провлачването му до Варна. Преходът продължи над 10 часа. Операцията се проведе по предварително изготвен план. Участниците в нея се надпреварваха с времето, тъй като тази вечер се очаква засилване на вятъра и вълнението на морето.

"Успяхме на първо място да спасим екипажа. Успяхме да запазим човешкия живот при една много сложна операция, при едни много тежки атмосферни условия. Успяхме и да освободим товара от кораба и да опазим както околната среда, така и здравето на хората и техния поминък", каза служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

"Всички тези хора бяха в екип, невероятно е, и без тях нямаше как да се справим", допълни изпълнителният директор на "Морска администрация" Венцислав Иванов.

България очаква застрахователите на "Вера Су" да поемат разходите по изтеглянето и разтоварването му

Според министъра на транспорта с действията си корабособственикът е искал да потопи кораба. Ако той и застрахователната компания не покрият разходите за спасителната операция на "Вера Су", страната ни ще заведе съдебни искове.

"Собственикът, както виждате, ще бъде държавата. Корабът ще бъде укрепен, ремонтиран е силно казано, ще бъде приведен в нормално състояние", обясни Алексиев.

За да няма подобни инциденти, е необходимо плавателните пътища да минават по-далече от брега ни, подчерта министър Алексиев.

"Ще бъдат инициирани и законови промени, които са нужни. Ще бъдат дадени идеи как България най-после да осигури техника", допълни той.

Министър Алексиев каза още, че България е единствената европейска морска държава, която няма спасителен кораб, подготвен екипаж и готовност за подобни операции. Той припомни, че миналата година единственият спасителен кораб "Перун" е бил нарязан за скрап.

Репортери: Силвия Русенова и Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туроператорите поискаха от държавата спешно да им отпусне 41 милиона лева
Туроператорите поискаха от държавата спешно да им отпусне 41 милиона лева
Международен ден на мавруда - един от най-ценените и стари български сортове
Международен ден на мавруда - един от най-ценените и стари български сортове