НОВИНИ

Пик на новите случаи на COVID-19 в Пловдивска област. РЗИ търси доброволци

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 26.10.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Регионални
Слушай новината

Пик на новите случаи на COVID-19 в Пловдивска област за изминалото денонощие. Болници в областта вече разкриват допълнителни легла за лечение на коронавирус.

В същото време от Регионалната здравна инспекция не смогват да обработват документите за карантина и отправиха апел за набиране на доброволци.

Първите, които се отзоваха са студенти от Медицинския колеж в Пловдив.

Освен да карантинират болните и контактни им лица, здравните инспектори вече следят за задължителните зелени сертификати. Извършват проверки в нощните заведения и на летище Пловдив. А новите случаи на коронавирус бележат изключителен ръст.

"Ето за последното денонощие положителните в областта са 538, което е най-много от началото на цялата пандемия от миналата година, затова се налага помощ", каза д-р Аргир Аргиров - зам.-директор на РЗИ-Пловдив.

На апела на инспекцията откликват шестима второкурсници от Медицинския колеж към Медицински университет - Пловдив. Сред доброволците са Анна, Антон и Стойка, които изучават специалността „Инспектор обществено здраве“.

Студентите са разпределени в два отдела на инспекцията, където има нужда от помощ за обработката на документите.

От РЗИ-Пловдив заявиха, че са изключително благодарни за помощта и очакват още доброволци от Медицинския университет. Добавиха, че заедно с пика на новите случаи на коронавирус, има нарастване и на пациентите, които са настанени в здравни заведения.

Днес се разкриват 10 допълнителни легла за пациенти с ковид в болницата в Асеновград, увеличение на броя легла се очаква и в Първомай. При нужда ще бъдат разкрити и допълнителни бройки в град Пловдив.

Вижте повече във видеото

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международен ден на мавруда - един от най-ценените и стари български сортове
Международен ден на мавруда - един от най-ценените и стари български сортове
Нагелсман пропуска и сблъсъка с Борусия (Мьонхенгладбах) за Купата
Нагелсман пропуска и сблъсъка с Борусия (Мьонхенгладбах) за Купата