НОВИНИ

Специално за БНТ: Какви са космическите амбиции на Япония?

Валери Маринов
от Валери Маринов
17:00, 26.10.2021
Чете се за: 10:25 мин.
Още
Слушай новината

За космическата наука 2021 година e белязана с много събития, които са първи по рода си - първи частни полети до международната космическа станция, първи космически туристи, за първи път се снима и филм в Космоса.

На този фон Японската космическа агенция JAXA развива изследвания и развойна дейност от полза както тук на Земята, така и насочени към изпълнението на амбициозни намерения за усвояването на Космоса.

За "Светът и ние" директорът на департамента за международни връзки и изследвания Йошикадзу Шоджи даде специално интервю.

Япония е много активна в различни области на космическите изследвания. Как определяте приоритетите си и какви са те?

Йошикадзу Шоджи: JAXA извършва широк спектър от дейности, свързани с Космоса и авиацията, от фундаментални изследвания до разработка и практическо използване. JAXA е създадена през 2003 г. в резултат на сливане на три организации: Института за космически и науки и астронавтика(ISAS), Националната аерокосмическа лаборатория (NAL) и Националната агенция за космическо развитие на Япония (NASDA). JAXA е позиционирана като централна организация, която подкрепя японското правителство със своя технологичен опит в цялостното развитие и използване на Космоса. Агенцията провежда от фундаментални изследвания до разработки и използване на Космоса в съответствие с Основния план на правителството за космическа политика. За да може да допринася за различните национални интереси, приоритетите на дейността на JAXA се определят като част от националната политика на Япония.

JAXA използва много информация и резултати от космическите изследвания тук, на Земята. Кои са вашите потребители и като имате предвид, че по време на пандемията пуснахте специален уебсайт, който следи социалните дейности и въздействието върху природата. Как го правите и кои са хората, които се интересуват от тази информация? Кое е най-интересното в него?

Йошикадзу Шоджи: За да разберем екологичното и икономическото въздействие на пандемията COVID-19, JAXA, в сътрудничество с американската НАСА и ESA (Европейската космическа агенция), анализира промените на Земята в околната среда и социално-икономическите дейности, използвайки сателитни данни от наблюдение на планетата. От 25 юни 2020 г. резултатите от този съвместен анализ са публикувани на „Табло с данни от наблюдение на Земята", което е съвместен уебсайт на трите организации. Тези резултати се използват като обективна гледна точка и информация за разбиране на ефектите и събитията, породени от пандемията. В допълнение към този съвместен уебсайт, резултатите от собствения анализ на JAXA за въздействието на COVID-19 от 20 юни 2020 г са достъпни и на портала за сателитни данни на JAXA „JAXA for Earth on COVID-19". За отбелязване на първата годишнина от пускането на съвместния уебсайт, от 23 до 29 юни тази година беше проведен виртуален хакатон, наречен "EO DASHBOARD HACKATHON", организиран съвместно от трите организации. „Хакатонът" е събитие, в което екипи от инженери и други специалисти се състезават в разработване на приложения и услуги за решаване на различни социално-икономически и екологични предизвикателства, свързани с общи проблеми като селското стопанство, качеството на водата и икономическото въздействие. Повече от 4400 програмисти, инженери и студенти от 132 държави, включително България, участваха в събитието.

От друга страна вие обръщате внимание на младото поколение. Имате специално състезание за ученици. Това начин да разширите кръга от изследователи ли е, като започвате с деца от най-ранна възраст?

Йошикадзу Шоджи: Да, да, имаме състезание по програмиране на роботи "Kibo". Нарича се Kibo-ЕсПе Ер. Това е образователна програма, в която учениците решават различни проблеми, като създават програми за управление на Int-Ball на JAXA и Astrobee на НАСА - това са дронове, разработени за подпомагане на астронавтите на борда МКС. Тази програма се спонсорира от JAXA в сътрудничество с НАСА. В програмата могат да участват ученици от средните училища и висшите училища от страните членки на Kibo ABC*, включително Япония. Чрез тази програма участниците не само подобряват академичните си познания в науката, технологиите, инженерството и математиката, но и усъвършенстват уменията си за работа в екип, лидерство, творчество и решаване на проблеми. Освен това участниците от цял свят ще могат да взаимодействат помежду си без оглед на националните граници, което им позволява да се развиват като граждани на света.

Японски астронавти сега летят на международната космическа станция. На два пъти японски граждани бяха избрани да бъдат командири на експедиции на МКС. Как върви вашето сътрудничество по този проект?

Йошикадзу Шоджи: Добре, много Ви благодаря. Япония участва в програмата на Международната космическа станция (ISS) от 1985 г., започвайки с нейната предшественичка - Програмата за космическа станция. Натрупали сме опит в сътрудничеството с международни партньори в продължение на повече от 30 години. Вярвам, че фактът, че двама астронавти на JAXA са избрани за командири на МКС до момента, е доказателство за близките отношения на сътрудничество, които изградихме с нашите партньорски държави.

Конкурент ли ви е частният бизнес?

Йошикадзу Шоджи: Много частни компании, без значение от кои отрасли и какви са по големина, имат свой бизнес следвайки свои собствени цели и роли. Следователно отношенията на JAXA с тези частни компании не са на „конкуренти", а на „кооперативни партньори". Нова екосистема се формира чрез сътрудничество между публичния и частния сектор, а JAXA, като организация за научни изследвания и развитие, която подкрепя развитието и използването на космоса в Япония с технологии, би искала да разшири мащаба на индустрията, работеща съвместно с частния сектор. И така, това е моят отговор.

Какво мислите за космическия туризъм? Това само развлечение ли е или в него има и научни изследвания? Вие бихте ли искали да летите в космоса?

Йошикадзу Шоджи: Космическите пътувания сами по себе си не са научни изследвания, но за да превърнем космическите пътувания в реалност, трябва да натрупаме резултати от изследвания относно космическия транспорт и използването на космическата среда. И така, това, което резултатите от тези изследвания ще доведат, е реализацията на космическите пътувания като бизнес и развлекателна дейност.

Днес важна област от изследванията на Космоса са изследванията на Луната. Какво прави Jaxa напоследък в тази сфера?

Йошикадзу Шоджи: Добре, както споменахте през 2019 г., Съединените щати обявиха „Програмата Артемис/Артемида", която има за цел до 2024 г. да възобнови полетите на хора до Луната. Те също планират пилотирана мисия до Марс през 30-те години. Те се стремят да разработят необходимата технология чрез устойчиви дейности на Луната. В отговор на това японското правителство взе решение през същата година да участва в програмата Artemis.
През юли 2020 г. Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите и НАСА подписаха съвместна декларация, която описва плановете за сътрудничество между Япония и Съединените щати, включително възможностите за работа на японски астронавти на Луната. През октомври същата година беше подписано споразумението за Артемис и Япония планира да допринесе за програмата със своите сили в технологиите. Въз основа на решението на правителството, JAXA провежда изследвания и разработки, които са от решаващо значение за успеха на програмата Artemis. JAXA планира да предостави подсистеми, като системите за поддържане на живота, разработени на база опита си на МКС, на мини-хабитата (HALO) и международния хабитат (I-HAB) на лунния орбитален пилотиран аванпост „Gateway". Планираме също да изведем в орбита „Gateway" с помощта на HTV-X, транспортна ракета за прехвърляне на товари. В момента тя е в процес на разработка. При изследването на лунната повърхност планираме да предоставим на НАСА данни от смарт всъдехода за изследване на Луната (SLIM) и от проучвателна мисия в лунните полярни области. Тези данни допринасят за избора на места за кацане за пилотирани лунни мисии. Ние също така провеждаме съвместни изследвания с японски компании, за да предоставим роувър под налягане, който ще разшири областта на човешките дейности в космоса до 2029 г.

Гледайте още теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал (Мадрид) ще започне преговори с Рюдигер
Реал (Мадрид) ще започне преговори с Рюдигер
Локомотив Пловдив е първият 1/4-финалист за Купата на България
Локомотив Пловдив е първият 1/4-финалист за Купата на България