НОВИНИ

Радев след среща с фармацевтите: Ще помоля институциите да потърсят решение на вашите проблеми

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:54, 26.10.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българите трябва да имат надежден достъп до лекарства. Това каза президентът Румен Радев след среща с представители на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България.

Срещата е след като вчера фармацевтите изпратиха писмо до медиите, в което стана ясно, че Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск срещу Народното събрание и срещу Министерския съвет заради дискриминационно отношение към тях от държавата по времето на пандемията.

"Проблемите, изложени във вашето писмо изискват и промяна в нормативната база, изискват и диалог. Като президент не се меся в работата на изпълнителната власт и на НЗОК. Трябва да се търсят обаче такива законови решения, които да отговорят на вашите проблеми. Как да се търси решение на вашия проблем без законови промени - ще помоля институциите да потърсят решение, каза президентът Радев.

Според фармацевтите отношението към тях е "меко казано враждебно".

"Осъзнаваме, че правителството е служебно, но това е период с остра ковид криза и вече е доказано, че фармацевтите са най-достъпните здравни специалисти. Направили сме нашите анализи и изчисления и сега е моментът дискриминационното отношение към нас да бъде променено", казаха представителите на съсловната организация.

Доказахте, че въпреки че правителството е служебно, сте способен да извършите реформи. Ние виждаме във вас един обединяващ фактор в условия на нарушен диалог. Признаваме водещата роля на лекарите, ние обаче сме тези, които имат експертизата по лекарствата. Затова искаме подкрепа и за фармацевтите, които работят в откритите аптеки, са категорични от организацията.

По техните думи финансовата рамка на тази подкрепа е незначителна.

От 1 декември от 100 000 лева до половин милион са нужни за подпомагане на фармацевтите до края на годината. Сега е моментът да се заложи проект за нова наредба от 1.01.2021, стана ясно от срещата.

Социалният министър Гълъб Донев заяви: Това, което може да бъде направено бързо без законови промени, може да се случи в диалог между всички институции. Недопустимо е в 21 век да има населени места без фармацевтична грижа. Трябва да се търсят разумни решения в полза на българските граждани.

"При достатъчно мотивация с помощ от държавата ще направим необходимото за млади колеги в далечните и трудно достъпни населени места", заяви проф. Сербезова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Гроздева смята да се оттегли от поста председател на Българския стрелкови съюз
Мария Гроздева смята да се оттегли от поста председател на Българския стрелкови съюз
Играчите на Ботев Враца се ваксинираха срещу коронавирус
Играчите на Ботев Враца се ваксинираха срещу коронавирус