НОВИНИ

Ще има ли допълнителни средства за помощник фармацевтите в болничните аптеки?

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 25.10.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

Помощник фармацевтите от болничните аптеки настояват да бъдат включени в списъка на хората на първа линия в борбата с ковид, за да получават допълнителните средства, които им се полагат. От Здравната каса отказват да ги признаят.

Още в началото на годината помощник фармацевтите отправили питане до Здравната каса защо не получават полагащите им се 360 лева на месец за работа на първа линия. От там обаче им отговорили, че те попадат в направление фармация, а не в здравни грижи, където има допълнителни средства.

"Това просто не е вярно, от 2008 година, когато в Закона за висшето образование се въвежда понятието направление на обучение, ние сме в направление здравни грижи, още от тогава, настояваме да се преразгледа становището на Здравната каса, колегите трябва да си получат средствата даже със задна дата", заяви Лиляна Петрова, председател на Българската асоциация на помощник фармацевтите.

Помощник фармацевтите в болничните аптеки са категорични, че и те работят на първа линия.

"В болницата имаме постоянен контакт с ковид болни. Болните се увеличават, работата ни също, просто е много натоварено", допълни Марияна Янковска, председател на Регионалната колегия на БАПФ.

Магистър фармацевтите в болничните аптеки получават допълнителните средства за борба с ковид от септември, след като беше актуализиран бюджетът на касата. Те също са категорични, че пари за работа на първа линия трябва да има и за колегите им.

"Наравно с нас са и помощник фармацевтите и в този случай се получава дискриминация между магистри и помощници, а те са заедно в тази работа ежедневно", каза още Зорница Велкова, магистър фармацевт, ръководител на болнична аптека.

За проблема помощник фармацевтите ще сезират Комисията по дискриминация, обмислят да търсят правата си и по съдебен ред.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи ден със засилени проверки за зелени сертификати
Първи ден със засилени проверки за зелени сертификати
Мария Петрова: Българският ансамбъл е най-силният
Мария Петрова: Българският ансамбъл е най-силният