НОВИНИ

Създават работна група за случая с "Топлофикация-София"

Николай Минков
от Николай Минков
17:00, 25.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Няма да се допусне столичани да останат без парно и топла вода през зимата заради дълговете на "Топлофикация". Това стана ясно на извънреден брифинг на зам.-министъра на енергетиката Мирослав Дамянов, на който присъстваха и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и Валентин Николов, председател на УС на БЕХ.

БЕХ са готови да изкупят дълга на "Топлофикация-София"

От Българския енергиен холдинг заявиха, че се намесват в ситуацията, за да овладеят кризата с натрупаните задължения, но не може безкрай да изкупуват дълговете на "Топлофикация", поради което е нужно трайно решение.

Създава се работна група в спешен порядък за ситуацията. Работната група ще даде оценка на възможните варианти за дългосрочно решаване на проблема и евентуалното придобиване на собственост в Топлофикация като възможен вариант, каза председателят на БЕХ.

Валентин Николов допълни още, че до края на годината ще има много натрупване на дълг от "Топлофикация-София" към "Булгаргаз".

Зам.-министър Дамянов заяви, че проблемът с "Топлофикация" е с години и има граници, които не трябва да бъдат прекрачвани.

Николай Павлов изказа възмущение от грубия език на днешния брифинг на СОС. По-рано днес от Столичния общински съвет обвиниха държавата, че отказва вече 20 дни среща с излъчената контактна група и поискаха държавата да компенсира загубите на "Топлофикация - София" заради по-високата цена на природния газ през последните няколко месеца.

Павлов заяви, че обвиненията на СОС са несправедливи и обидни, а изнесената информация не отговаря на истината. Отрече договорът с "Топлофикация" да е феодален, каквито обвинения бяха отправени. Каза още, че "Булгаргаз" не нагнетява напрежение, а се опитва да намери решение, за да не се спират доставките на всички клиенти. Апелира за трайно и устойчиво решение, както към "Булгаргаз", така и към "Топлофикация".

Днес изтича последният срок, в който "Топлофикация-София" трябва да издължи просрочените 131 млн. лв. на "Булгаргаз". От държавното дружество заявиха, че ако дългът не бъде погасен, има опасност за гарантиране на газовите доставки за цялата страна.

От Българския енергиен холдинг заявиха за "По света и у нас", че са готови за пореден път да изкупят дълга на столичната Топлофикация. Благодарение на готовността им ще се размине на този етап опасността столичани да останат без парно.

Валентин Николов, председател на УС на Българския енергиен холдинг, изрази опасения, че ако не бъде разрешен генерално проблемът с хроничното задължаване на столичната Топлофикация, само след няколко месеца ще се озовем в същата ситуация. Той адресира проблема към Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу ваксините в Шумен
Протест срещу ваксините в Шумен
България ще спори за бронзовите медали на Световното по баскетболни умения
България ще спори за бронзовите медали на Световното по баскетболни умения