НОВИНИ

Рекордно количество вредни емисии, въпреки пандемията

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:15, 25.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

Въпреки пандемията и спрените производства в много държави се оказва, че концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала рекордно високи нива.

Според доклад на Световната метеорологична организация към ООН, покачването на температурите е почти необратимо. А дори да бъдат взети спешни мерки, затоплянето ще продължи поне няколко десетилетия.

2020-а може и да беше годината, в която светът "спря", но оказа се - не успя да се прочисти. Временното прекратяване на дейността на индустрията и пътуванията намалиха нивата на въглеродни емисии с 5.6%.

Но за кратко. В края на годината, от Световната метеорологична организация отчитат ръст на нивата както на въглеродния диоксид, така и на метан и азотен оксид.

Днес концентрацията на парникови газове е 149% над тази от времето преди Индустриалната революция.

"Това означава, че ще станем свидетели на далеч по-голямо увеличение на температурите до края на века, от целите, които сме си поставили в Парижкото споразумение за климата - 1,5-2 градуса", заяви проф. Петери Таалас, генерален секретар на СМО.

За последно нивата на въглероден диоксид са били толкова високи преди между 3 и 5 милиона години. Тогава е било и с между 2 и 4 градуса по-топло, а морското равнище - 10-20 метра по-високо.

"Дори да спрем замърсяването веднага, ще усетим ефекта около 2060 година. Но някои процеси са необратими - като топенето на ледниците и покачването на нивото на Световния океан. Достигнали сме етап, в който проблемът няма как просто така да бъде решен", допълни проф. Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

Половината от парниковите газове са в резултат на човешката дейност. Другата - на природата. Оказа се, че заради затоплянето и по-малкото валежи, дърветата в дъждовните гори на Амазонка са започнали да отделят повече въглероден диоксид, отколкото са преработили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Петрова: Българският ансамбъл е най-силният
Мария Петрова: Българският ансамбъл е най-силният
Протест срещу ваксините в Шумен
Протест срещу ваксините в Шумен