НОВИНИ

Туроператорите поискаха от държавата спешно да им отпусне 41 милиона лева

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:48, 26.10.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Туроператорите излязоха на протест заради липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите им. Според протестиращите става дума за 83% спад в оборотите им за последната година и половина, те настояват за спешна помощ от държавата. От бранша обясниха, че помощта от 70 милиона за сектора е гласувана още при актуализацията на бюджета, но тя все още не може да достигне до тях.

От туристическия бранш искат възможно най-скоро да им бъдат отпуснати 41 милиона лева. Парите вече са договорени, но все още не могат да достигнат до туроператорите.

Няма време да се чака! Това ме интересува и това трябва да кажем на Министерството на туризма, с които имаме диалог, но диалогът е доста безплоден, заяви Румяна Балтова, Обединение Бъдеще за туризма.

Това, което министерството изяви като желание е, че най-сигурният начин е да изчакаме следващо Народно събрание, да се направи законова промяна в текста и съответно тогава да се предприеме отварянето на тези програми, но тук имаме проблем с временната рамка, която изтича на 31-ви декември, каза Павлина Илиева, Обединение Бъдеще за туризма.

От Министерството на туризма поканиха протестиращите на среща и ги увериха, че процесът е задвижен и всеки момент се очаква нотификацията от Европейската комисия.

Подготвили сме два проекти за постановления на МС с които е разработена мярката за 6 милиона, които са предназначени само за туроператорите и възстановяване на суми на клиенти за неосъществени пътувания и другата разработена мярка е за втори 30 милиона, каза Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

Даниела Везиева: Допълнителни средства за ресторантьорите има и те ще ги получат

Служебният министър на икономиката също потвърди, че средства има.

В актуализацията на бюджета има заложени 70 милиона лева и е въпрос на време е Министерството на туризма да обяви начина, по който те ще бъдат изразходвани, каза Даниела Везиева, министър на икономиката.

От бранша обаче настояват разпределението на средствата да стане до края на година, защото в противен случай парите ще се върнат в държавния бюджет, а фирмите ще фалират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Репортерите на БНТ, които 24/7 отразяваха сагата с кораба "Вера Су"
От първо лице: Репортерите на БНТ, които 24/7 отразяваха сагата с кораба "Вера Су"
Вижте списъка: В кои болници и лаборатории правят безплатни антигенни тестове
Вижте списъка: В кои болници и лаборатории правят безплатни антигенни тестове