НОВИНИ

КНСБ настоява за увеличение на заплатите

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:24, 26.10.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

След отчетена близо 5-процентна инфлация за годината - от КНСБ отчитат значително поскъпване на някои хранителни и нехранителни стоки тази година в сравнение с миналата. От конфедерацията настояват обсъждане на спешни мерки за финансова компенсация на семействата, както и стабилна политика за доходите. От синдиката призоваха работодатели и работници да настояват за ускорен ръст на заплатите.

Проучването на КНСБ проследява цените на 35 хранителни и нехранителни стоки от първа необходимост в 27 области у нас в края на октомври.

В сравнение с цените през август няма съществен ръст, но на годишна база увеличението е значително. Поскъпнали са картофите, морковите , зелето, червения пипер, доматите, краставиците. Плавно се покачва цената на хляба - на годишна база увеличението е от 5,5%.

Рекордьор в поскъпването е олиото - 43 на сто. В момента цената на олиото по магазините е между 3 и 5 лв. за литър. В същото време има добра реколта от слънчоглед у нас и в Европа. Падат и цените на олиото на международните пазари. От комисията по стоковите борси и тържищата смятат, че основна причина за по-скъпото олио в момента е кризата с енергийните ресурси и донякъде презастраховането от страна на търговците, които не искат да свалят цените.

Заради поскъпването на важни стоки, както и заради ръста на цените на енергийните източници, от КНСБ днес предложиха спешни мерки за подкрепа на доходите

Настояваме минималната работна заплата да нарасне на 700 лв. от 1 ноември тази година посредством нова актуализация на бюджета, а от януари догодина да нарасне до 764 лв., заяви Любослав Костов, директор на ИССИ, КНСБ.

От КНСБ настояват още от 1 декември линията на бедност да стане 460 лева и на тази база да се преизчислят всички социални плащания за подпомагане на уязвимите групи. Според синдикалистите в момента под прага на бедност у нас са близо 24% от населението или 1 милион и 660 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов: Ще помогнем на клубовете да доведат започнатото докрай
Бербатов: Ще помогнем на клубовете да доведат започнатото докрай
Без общи мерки: Държавите от ЕС сами ще решават как ще се справят с високите цени на тока
Без общи мерки: Държавите от ЕС сами ще решават как ще се справят с високите цени на тока