НОВИНИ

Разкриха изборни нарушения чрез документни измами в Разград

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 26.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

Прокуратурата в Разград образува 9 досъдебни производства за изборни нарушения чрез извършване на документни измами. Разследват се и длъжностни лица за фалшиви заявления. А хората, чиито подписи фигурират в тях, отричат да са ги виждали някога. Нарушенията са извършени по време на парламентарния вот през юли.

Полицията в Разград е установила сериозен ръст на хора с трайни увреждания, попълнили заявления за гласуване в подвижни секции на изборите на 11 юли.

"Абсолютен рекордьор е област Разград по брой подадени заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия от лица с трайни увреждания. Без аналог в страната. Може би около 2500", каза старши комисар Диян Минков, директор на ОД на МВР – Разград.

Оказва се, че в най-голямата община в областта – Разград, заявленията са едва 90, докато в Исперих и Кубрат са по 500. Всички те трябва да са подписани саморъчно, а проверката на постъпилите заявления и съответно приложените към тях медицински документи е отговорност на съответната община.

Въпреки това от местната администрация отказаха да коментират случая. Те знаят, че има разследване, но не са запознати с установени нарушения в региона.

А резултатът от проверките полицията описа като стряскащ.

"Оказа се, че лицата, от чието име са подадени тези заявления да гласуват в подвижна избирателна комисия, изобщо не знаят за съществуването на такива заявления. Тези въпросни заявления, които представляват неистински частни документи, съответно са входирани в общината, т.е. те са използвани. Длъжностните лица в някои общини на практика са абдикирали от задълженията си. Друга констатация при проверките на колегите е, че се установяват индикации за евентуално съставяне на медицински документи с невярно съдържание.", каза старши комисар Диян Минков.

Според източници на БНТ част от нарушенията са с адрес село Бисерци.

"Това са 83-ма общо. Всички тези хора имат ТЕЛК-ови решения. Аз не съм специалист, да определи кой е инвалид, кой не е инвалид", каза Алиш Арифов, кмет на с. Бисерци.

Към момента обаче няма информация дали и как установените изборни нарушения са се отразили на резултатите от последния парламентарен вот.

БНТ - Русе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От утре: Училищата в Община Русе минават на ротационен принцип
От утре: Училищата в Община Русе минават на ротационен принцип
Вот 2 в 1 под карантина: Гласуването в изолация ще е с 2 урни, 2 подписа и един списък
Вот 2 в 1 под карантина: Гласуването в изолация ще е с 2 урни, 2 подписа и един списък