НОВИНИ

Проверка на БНТ: Какви са цените на горивата в България и в съседни държави

Оказва се, че в България е най-евтиното гориво на Балканите, а дори и в цяла Европа

Алекс Донев
от Алекс Донев
08:45, 17.01.2023
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Много гърци, но и сърби и румънци, живеещи близо до българската граница, зареждат горива в България, тъй като тук са по-евтини. Цената на най-масовите горива в съседните държави е по-скъпа с между 10 стотинки до над 1 лев на литър. Наши екипи направиха проверка.

Най-масовият бензин – А-95, в България е с 1 лев по-евтин от Гърция. В Серес например, гърците зареждат бензин между 1,80 и 2,00 евро за литър или около 3,50 до 3,90 лева. За сравнение в България цената на този клас бензин е между 2,50 и 2,70 лева за литър. По-евтин при нас е и дизелът. Разликата обаче там е с около 0,60 стотинки. За литър дизел в южната ни съседка плащат средно 1,80 евро за литър, или около 3,50 лв., докато у нас за литър плащаме средно около 2,95 лева. Заради големия отлив на местни хора от гръцките бензиностанции в близост до българската граница, много от малките фирми фалират, поради липса на клиенти.

"В България в момента цената на дизела, който ме интересува мен, е два пъти по-ниска от Гърция. Аз зареждам големи количества за моите камиони и коли и ми е доста по-евтино. Аз бих добавил, че много мои колеги и роднини от централните части на Гърция, дори и Атина, идват да зареждат в България, защото е по-евтино. При нас няма държавна помощ за горивата, а заплатите не се повишават. Според мен в България в момента е най-евтиното гориво на Балканите, а може и в цяла Европа", коментира Христониас Максимас.

Йоргос - шофьор от Гърция: "Зареждам често, винаги пълен резервоар. Поне два-три пъти в месеца идвам до тук".

"Трудно е, много е трудно. Най-вече при нас малките бизнеси не ни помага никой. При големите вериги е по-лесно, те се справят, ние обаче загиваме", каза Кокалас Йоргос - собственик на бензиностанция в Гърция.

"От наши близки знаем, че в Серска област в момента специално техните жители всички идват да зареждат в България. Чуваме, че има предложение в Серска област да въведат дотация на горивата, защото бензиностанциите изнемогват и нямат работа и се опитват да запазят бизнеса си", заяви Атанас Кочев - бизнесмен в Гърция.

Проверка на БНТ в Румъния пък установи, че цените на масовите горива в северната ни съседка не са много по-различни от тези в България. Стойността на бензиностанциите на най-използвания бензин А-95 е почти идентична с тази у нас. При дизела обаче цената е по-висока с около 10 стотинки за литър. А при пропан-бутана разликата е дори по-голяма над - 40 стотинки за литър. Затова и някои румънци предпочитат да зареждат с гориво автомобилите си в България.

"Цените са много високи. Не можем да ги удържим, както през последните години. В началото имахме и отстъпка от държавата, 0,50 леи на литър гориво, но от 1 януари тази помощ спря", каза Мариус Щефан.

"В България цените на горивата са по-ниски от тези тук в Румъния.

- Знаете ли, дали шофьорите идват в България, да зареждат гориво тогава?

- Да, много хора зареждат гориво в България или Унгария", заяви Ангел Най.

Сходна е ситуацията и в Сърбия. Цените на най-масовите горива са с около 15 до 40 стотинки по-високи от тези в България. Така средно бензин А-95 струва около 170 динара или малко над 2,80 лв. Дизелът е около 195 динара за литър или близо 3,30 лв., а пропан-бутанът се търгува за 110 динара или за над 1,80 лв. Това е с около 60 стотинки по-скъпо спрямо цената в България. Все пак пътуващите до страната ни с цел зареждане на гориво не са много, но работещите у нас сърби не пропускат да заредят автомобилите си на по-ниските цени в България.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда (Кърджали) подписа с нападателя Преслав Боруков
Арда (Кърджали) подписа с нападателя Преслав Боруков
Транспортният министър: Забраната за износ на продукти от руски петрол може да повиши цените на горивата
Транспортният министър: Забраната за износ на продукти от руски петрол може да повиши цените на горивата