НОВИНИ

Транспортният министър: Забраната за износ на продукти от руски петрол може да повиши цените на горивата

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 17.01.2023
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление за учениците и безплатно пътуване на децата до 10 години. Това ще гласува Министерски съвет следващата седмица като част от мерките срещу високите цени на горивата, заяви в "Денят започва" вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта Христо Алексиев.

Той отечете, че в момента цените на горивата у нас са най-ниски не само в ЕС, но и в цяла Европа и изтъкна, че това е плод на целенасочени усилия на служебното правителство.

Проверка на БНТ: Какви са цените на горивата в България и в съседни държави

"На ежедневна база получавам информация на цените на горивата в България и всяка седмица правим анализ на цените на борсите и тези в другите държави. От август отчетливо има тренд само в посока надолу. През август цените на горивата у нас не са били най-ниските в Европа, например били са по-високи от тези в Сърбия и Унгария", посочи той.

Съдбата на "Лукойл"

Алексиев коментира, че решението на Народното събрание да забрани износа на продукти от руски петрол създава риск за повишаването на цените на горивата у нас, както и за затварянето на рафинерията.

"Въпреки анализите, дадени на народното събрание, то прие закони и решения, които създават рискове за повишение на цените и за спиране на работата на "Лукойл". Не беше нужно народните представители да приемат закони, които са по-рестриктивни от изискванията на ЕК, а тези компромиси от страна на ЕК са направени точно заради това, България, като най-бедната страна в ЕС, да се възползва от дадената дерогация. Затова не виждам логиката на народните представители защо трябваше да подходим толкова стриктно в случая", каза вицепремиерът по икономическите политики.

Според него държавата не е готова да поеме контрола на рафинерията при нужда, но след решението на парламента, правителството работи и по този сценарий.

"Говореше се за държавна компания, която да поеме контрола на горивата и нищо не се случи - само пари се изхарчиха две години. Да поемеш целия процес по снабдяване със суров петрол, неговата преработка и дистрибуция, нова е много тежък процес, защото не е само работа на "Лукойл" по преработката на суров петрол. Има и много сложна система и логистика за снабдяване и дистрибуция. За подобно решение трябва подготовка и се видя, че държавата няма подобен ресурс и познания, но след като е прието от Народното събрание, ние работим и по този сценарий", заяви Алексиев.

"Български пощи"

Последното редовно правителство е потискало "Български пощи" да не работи на на нивата, на които това е възможно, заяви Христо Алексиев.

"Можело е много повече да бъде направено за подобряване на услугите и за пазарния дял на "Български пощи", за мен имат много по-сериозен потенциал, от този, които демонстрират в момента", коментира той.

В момента се работи за повишаване на ваучерите за храна на служителите на "Български пощи", предвижда се и повишение на заплатите, но то ще е по-малко от исканото от синдикатите стана ясно от думите на Алексиев.

Медицински хеликоптер

Днес изтича срокът на обществената поръчка за наем или т.нар. сух лизинг на медицински хеликоптери. Държавата предлага докато текат процедурите по закупуване на летателни машини да наемем хеликоптер срещу 1 млн. евро за две години.

Ако има кандидати, до средата на годината, страната ни ще разполага с поне един медицински хеликоптер, допълни Алексиев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Какви са цените на горивата в България и в съседни държави
Проверка на БНТ: Какви са цените на горивата в България и в съседни държави
В Беларус започва задочен процес срещу Светлана Тихановская
В Беларус започва задочен процес срещу Светлана Тихановская