НОВИНИ

Проверка на факти: Как рекордьорката Ярослава Магучих стана поредната жертва на дезинформационна атака у нас?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
14:05, 12.07.2024
10974
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
проверка факти рекордьорката ярослава магучих стана поредната жертва дезинформационна атака нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На 7 юли 2024 г. украинската лекоатлетка Ярослава Магучих подобри 37-годишното постижение на висок скок на българската легенда Стефка Костадинова с един сантиментър. Това стана по време на Диамантената лига в Париж.

Часове по-късно социалната мрежа Фейсбук беше залята от дезинформация по адрес на Магучих. Сред дезинформационните публикации на български език се открояват твърдения, според които Магичух всъщност е мъж и затова е успяла да преодолее 210 см, има адамова ябълка, вземала е допинг, но никой не я проверява, дали са ѝ победата, защото е украинка.

Тези твърдения са придружени с разочарование, че е подобрено постижението на българката Стефка Костадинова и недоволство, че Магучих е украинка.

Тези твърдения са манипулативни. Ето как стигнахме до този извод:

Международната федерация по лека атлетика World Athletics регулира правилата, по които се състезават спортистите, както и условията, на които трябва да отговарят. На сайта на организацията са публикувани изискванията към спортистите. В тях е записано, че за да бъде участник, един спортист в състезание за жени, той трябва да е роден като жена, през целия си живот винаги е бил признат като жена или да отговаря на много строги критерии за жени транссексуални спортисти (не трябва да са преживели каквато и да е част от мъжкия пубертет след стадий 2 по Танер или след 12-годишна възраст (което от двете настъпи първо), от пубертета трябва постоянно да поддържат концентрацията на тестостерон в серума си под 2,5 nmol/L.

"Раздел C - C3.3
3.6 Спортистът има право да се състезава в състезание за жени (или универсално), ако или е роден и през целия си живот винаги е бил признат като жена, или отговаря на приложимите разпоредби, отнасящи се до жени транссексуални спортисти съгласно Правилата за допустимост на транссексуални спортисти и имат право да се състезават съгласно Правилата и разпоредбите.
3.7 Спортист, който има разлики в половото развитие, има право да се състезава в състезанието за жени, ако отговаря на приложимите разпоредби на Правилата за допустимост за класирането на жените."

"3B. Условия за допустимост за транссексуални спортистки
3.2 За да има право да се състезава в класирането за жени на състезание за световната ранглиста и да признае представяне на световен рекорд в класирането за жени на състезание, което не е състезание за световна ранглиста, транссексуална спортистка трябва да отговаря на всяко от следните условия ( заедно, "Условията за допустимост на транссексуални жени") в задоволително отношение на експертната група:
3.2.1 Те трябва да предоставят писмена и подписана декларация във форма, задоволителна за медицинския мениджър, че половата им идентичност е жена.
3.2.2 Те не трябва да са преживели каквато и да е част от мъжкия пубертет след стадий 2 по Танер или след 12-годишна възраст (което от двете настъпи първо).
3.2.3 От пубертета те трябва постоянно да поддържат концентрацията на тестостерон в серума си под 2,5 nmol/L.
3.2.4 Те трябва да продължат да поддържат концентрацията на тестостерон в техния серум под 2,5 nmol/L през цялото време (т.е. независимо дали са в състезание или извън състезание) толкова дълго, колкото искат да запазят правото си да се състезават при жените класиране на състезания за световната ранглиста и/или са признали представяне на световен рекорд в класирането за жени на състезание, което не е състезание за световна ранглиста".

Контролът върху употребата на допинг се осъществува от Световната антидопингова агенция. Основен документ на WADA е Световният антидопингов кодекс. В него няма точка, която да освобождава украинските спортисти от проверки за употреба на допинг.

Това е профилът на Магучих на сайта на федерацията - тя се състезава в категория жени и следователно отговаря на строгите изисквания.

Това е детска снимка, която Магучих е публикувала в инстаграм профила си. Видимо тя притежава белезите на момиче.

Множество публикации в спортни издания посочват, че украинската спортистка е сгодена за сина на своята треньорка Назар Степанов и ѝ предстои сватба. В профила на баща му има много техни общи снимки.

В профила си в Инстаграм Ярослава Магучих е публикувала нейни снимки по бански. На тях тя определено изглежда като момиче.

Малко след като стана ясно, че Магучих е скочила 210 см., Стефка Костадинова коментира в телефонен разговор пред БНТ какви са нейните впечатления за новата световна рекордьорка в скока на дължина:

"Аз имах шанса и удоволствието преди един месец да бъда в Рим на европейското първенство по лека атлетика и я видях, че скача страхотно. Аз ги наградих високия скок при жените и аз ѝ пожелах, тя трябва да го потвърди, в Париж на Олимпиадата, след като скочи 2.07 м, да отиде директно на 2.10 м, и тя е готова. Скачаше прекрасно, така че много се радвам. Няма незаменими хора, няма незаменини рекорди, всичко си е с времето. Браво на нея! Браво! Много талантлива и много добре скачаща украинка".

Заключение: Няма доказателства в подкрепа на твърденията, че Ярослава Магичух не е жена, вземала е допинг, но никой не я проверява или, че победата ѝ е "подарена", защото е украинка. Твърденията са манипулативни, а Магучих се превърна в поредната жертва на дезинформационна кампания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела и Стефани Стоеви научиха съперничките си за Олимпийските игри в Париж
Габриела и Стефани Стоеви научиха съперничките си за Олимпийските игри в Париж
"Истории от Олимпийските игри" брой 35 (ВИДЕО)
"Истории от Олимпийските игри" брой 35 (ВИДЕО)