НОВИНИ

Проверка на факти: Разтопяват ли се от жегата светофари в България?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
22:33, 02.08.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Проверка на факти
проверка факти разтопяват жегата светофари българия
Слушай новината

Снимка на разтопен светофар в социалната мрежа "Фейсбук" е споделена множество пъти, като само в една от групите събира близо 8000 реакции и близо 500 коментара. Според текста към снимката светофарът е в Пловдив и е повреден от големите горещини.

Наша проверка с Google Lens показва, че снимката е използвана десетки пъти в различни медии в различни страни в последните две години най-вече в контекста на големите горещини. Снимката би следвало да онагледи как жегата влияе дори на светофарите.

Оригиналното изображение е от Милано, Италия от 25 юли 2022 година. Тогава скутер се самозапалва и огънят поразява близък светофар. Наша проверка с Google Street View показва, че светофарът на мястото отдавна е подменен.


От пожарната в Милано обясняват тогава, че скутерът току-що е бил зареден и вероятно все пак горещините спомагат за взрива. Онлайн издание пише за случая на 1 август 2022 година, като опровергава появилите се информации, че светофарът се е разтопил от горещата вълна, обхванала Ботуша. След това и други издания припомнят първоизточника на снимката.

Сходен случай има и от Мексико, от май тази година. В Монтерей, столицата на североизточния мексикански щат Нуево Леон, е заснет разтопен светофар. Причината е подобна - кола се запаллва на кръстовището и от ударната вълна се разтопява съоръжението. И там обаче се появяват заглавия в медии, че е виновна горещата вълна с температури над 40 градуса.

Снимки на разтопени светофари циркулират в интернет от години. За долните изображения се твърди, че горещото време в Кувейт, което стига 65 градуса през 2019 година, разтопява не само светофари, но и коли. Единственото вярно е, че снимката на светофара наистина е от Кувейт, но от 2013 година, и причината да изглежда така е горяща кола в близост. А колите са разтопени вследствие на пожар на строителна площадка в Тусон, Аризона в САЩ през юни 2018 година.

Може ли наистина все пак жегата да разтопи светофар?

Действително горещата вълна през юли у нас продължи 13 дни, като средната температура в денонощието беше над 26 градуса, а най-високите температури бяха 43 градуса. Абсолютният рекорд за най-горещо време, измерен у нас, също е от юли, но 1916 година, мястото е Садово - 45.2 градуса. Дори и тази температура обаче не може да разтопи пластмасата. Има различни видове пластмаса, но при почти всички процесите на топене започват при доста над 100 градуса по Целзий. Например материалът, от който се правят пластмасовите бутилки за безалкохолни, се топи при 250 градуса, Справка в сайтовете на няколко различни производители на светофари показва, че те са проектирани да издържат от минус 60 до плюс 60 градуса. (тук, тук и тук).

Заключение:
Снимката на разтопен светофар е истинска, но съоръжението не се е разтопило от жегата, още по-малко в Пловдив. Снимката е от инцидент в Милано и е използвана от медии от цял свят, за да онагледят горещините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Литвинович от Беларус завоюва второ олимпийско злато в скоковете на батут
Иван Литвинович от Беларус завоюва второ олимпийско злато в скоковете на батут
Кейли МакКион защити олимпийската си титла в плуването на 200 метра гръб в Париж
Кейли МакКион защити олимпийската си титла в плуването на 200 метра гръб в Париж