Проверка в Община Стара Загора по сигнал за корупция при закупуването на автобуси

от БНТ
15:19, 29.11.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
проверка община стара загора сигнал корупция закупуването автобуси
Слушай новината

КПКОНПИ извършва проверка в Община Стара Загора по повод постъпил сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, свързани с покупката на дизелови и електрически автобуси.

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси /висок енергиен клас/, на обща стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, ведно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лева.

Финансирани са по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка, с извършени начални плащания.

Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител.

Налице е сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица при провежданите поръчки в Стара Загора и тази във Варна, за която вече тече проверка.

И в двата града проверките касаят доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт.

Поръчките в Стара Загора са на обща стойност над 84 милиона лева, а във Варна - на стойност 85 милиона лева.

До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна, са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник – кмет и от кмета на общината Иван Портних.

Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие.

Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БФС подкрепи кампанията на ФИФА и СЗО за превенция на домашното насилие
БФС подкрепи кампанията на ФИФА и СЗО за превенция на домашното насилие
Още четирима от оцелелите при трагедията на АМ "Струма" са изписани от "Пирогов"
Още четирима от оцелелите при трагедията на АМ "Струма" са изписани от "Пирогов"