НОВИНИ

Проверки на АМ "Хемус" - има ли неравности по асфалта?

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 31.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Проверки по републиканската пътна мрежа започва от днес министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ще се проверява качеството на асфалта на участъци, чийто гаранционен срок изтича и при установени проблеми, държавата да поиска изпълнителят да ги отстрани.

По график през целия месец септември ще бъдат направени проверки на 13 пътни участъка и 5 моста. На други 10 отсечки ще бъдат взети сондажни ядки, защото гаранцията им изтича.

"Бихме желали да преустановим практиката да се проверяват само обекти, за които е изтекла гаранцията както беше направено по времето на служебния кабинет", каза Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Дължината на вълната и амплитудата са основните показатели за неравностите, които влияят върху безопасността на движението и комфорта при пътуване на всички автомобили", каза инж. Светослав Каймаканов, Институт за пътища и мостове.

Първата проверка беше на магистрала "Хемус", където според министъра не се строи достатъчно бързо:

"Когато нещо е заченато в грях, то може да роди само проблеми. Проблемът с АМ "Хемус" е в това, че са нарушени поне 3 закона при нейното възлагане и впоследствие при нейното изпълнение. Сега, за да се възобнови това строителство, трябва да бъдат отстранени точно тези закононарушения."

Строителството ще продължи след като се отстранят закононарушенията. Има проблем и с тол системата, за която държавата е платила 180 млн. лв., но няма собственост нито върху софтуер, нито върху хардуера, което пречи на контрола върху нея.

"Установихме първият голям проблем - тол системата, за която държавата е платила 180 млн. лв. и която трябва да бъде както софтуерно, така и хардуерно собственост на държавата. За нея липсват програмни кодове. Има подписани протоколи, че са предоставени и след това са получени на ръка от служител на агенцията. И в момента не се съхраняват в агенцията. През 2019 г. е последното предаване - Георги Терзийски мисля, че е бил ръководител", каза още Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

За липсата на програмните кодове е подаден сигнал в ДАНС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йотова: Не за първи път се правят опити за политизация в системата на МВР
Йотова: Не за първи път се правят опити за политизация в системата на МВР
401 спецоперации по линия на наркотиците са проведени през август, задържани са над 600 души
401 спецоперации по линия на наркотиците са проведени през август, задържани са над 600 души