НОВИНИ

Проверки на къщите за гости и хотели в Благоевградско преди студентския празник

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 30.11.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Масови извънредни проверки в къщи за гости и в хотели започва Министерството на туризма. Събирането на ограничен брой хора на едно място е в сила от няколко дни в опит да бъде овладяна заразата, а за нарушителите на правилата ще има строги наказания. Проверките ще бъдат съвместни с РЗИ, Комисията за защита на потребители и МВР.

Някои от собствениците на къщи за гости в курортите в региона са преустроили своята дейност за настаняване на по-малък брой гости още през пролетта, а пък други няма да отварят къщите си за студентския празник тази година. Тези, които ще работят, казаха, че това ще става при всички мерки за безопасност. Иначе при проверките ще се следи дали има настанени повече от 15 души на едно място, дали работят ресторанти и механи и извършват ли се предписанията за дезинфекция.

В къщата на Костадин Бояджиев в разложкото село Баня за 8 декември се очаква да пристигнат 10 души. Те няма да имат почти никакъв контакт със собствениците.

Елисавета Бояджиева: На всеки клиент, който пристигне, мерим температурата тук, имаме условия, след което раздаваме на всички, оставяме на масичката формулярите, които са два - единия за личните данни, и втори във връзка с вируса COVID-19. Те си взимат тези модули и в барбекюто отиват, там си попълват, точно там снимаме и личните им карти и нямаме допир с клиентите.

Ключовете за стаите няма да бъдат връчвани директно на гостите, те ще ги намерят на вратите на стаите. В тази къщата има и обособена стая за изолация.

Ще затворят ли врати по-големите хотели в Сапарева баня?

В случай, че някой от клиентите има симптоми, докато е тук при нас, да можем да го отделим, докато чака връзката с Бърза помощ, със здравните органи, докато се изясни ситуацията, да не бъде в контакт с другите.

Резервации за празника има и в Сапарева баня.

Петър Чучуганов - председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сапарева баня: Къщите за гости са едни от най-чистите и спокойни места, защото ние не предлагаме изхранване, нямаме ресторанти, ние имаме обособени кътове,барбекю, където хората могат да си приготвят сами ястията.

Хотелиери предупреждават младите хора, ако имат някакви симптоми, да не посещават къщите за гости за празника.

Автор: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли недостиг на кислорода за медицински нужди в болниците?
Има ли недостиг на кислорода за медицински нужди в болниците?
Льов остава начело на Германия за Евро 2020
Льов остава начело на Германия за Евро 2020