НОВИНИ

Проверяват се 97 сигнала за купуване на гласове, вече има двама задържани

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:02, 01.07.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

МВР с акция срещу изборната търговия в цялата страна. Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че МВР ще направи всичко възможно, за да осигури честен вот.

До момента се работи по 97 сигнала за купуване на гласове. След тяхната проверка са образувани 9 досъдебни производства. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков се зарече, че на "тази уродлива практика да се купуват гласове" МВР ще отговори като използва целия си възможен ресурс в опит да я прекрати.

Бойко Рашков разказа и за случай от Кюстендил:

"Един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни едно събиране с един бивш областен управител и един, както знаете добре излязъл в болнични, болен за работа, ама не е болен за такава сбирка, където са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват тук в нашата страна. Имаме данни, че в миналото известен политик се занимава с организиране покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. Те са показали на последните избори един завиден в тази насока резултат, става дума за покупка на гласове за една партия от известен етнос".

По отношение на случая в Кюстендил Бойко Рашков каза, че няма образувано производство. Става въпрос за оперативна информация и те ще проследят дали това, което са разбрали, ще се случи по време на изборите.

Бойко Рашков: Стартира полицейска операция срещу купуването на гласове

Що се отнася до започналата тази сутрин акция, вече има двама задържани. Става въпрос за два случая в Бургас.

"Едното е от село Екзарх Антимово, община Карнобат, област Бургас. При претърсване и вземане тази сутрин в жилище е установен мобилен телефон, в който са намерени 31 снимки на лични карти на различни лица, засечена е една комуникация с лице, което обещава, ако гласуват за една политическа партия да получат по 80 лв. на глас, а ако цяло семейство се ангажира с това, допълнителен бонус от 20 лева", каза директорът на ГД "Национална полиция" Станимир Станев.

Вторият случай е от бургаския квартал "Кумлука", където лихвари са направили списък на хората, които им дължат пари и срещу обещание, че част дълговете им ще бъдат опростени, ако те гласуват за конкретна политическа партия.

Засечена е и подготовка за манипулация на изборите в Германия, твърдят още от МВР. Според информацията български гражданин, който живее дълго в Германия, продължава да контактува с оперативно интересни лица у нас. По този начин е уговорил и изпратил множество фиктивни заявления за гласуване в конкретен германски град, с цел да бъде открита изборна секция там. При проверка се установява, че много от хората, които били заявили, че ще гласуват, въобще не подозирали, че ще пътуват в Германия. Целта на откриването на тази изборна секция било да се гласува в Германия от името на тези хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила за влизане в България, от днес са в сила и европейските ковид сертификати
Нови правила за влизане в България, от днес са в сила и европейските ковид сертификати
ВКП: Няма неизправности в изтребителя преди пoлета край Шабла
ВКП: Няма неизправности в изтребителя преди пoлета край Шабла