НОВИНИ

Ускорено издаване на лични документи заради изборите в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
11:25, 01.07.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Десет хиляди лични карти трябва да бъдат подменени в Пловдив до 11 юли, за да могат притежателите им да гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори. За да се гарантира правото на глас на всеки желаещ, от МВР-Пловдив започват ускорено издаване на нови документи за самоличност.

Всеки, който заяви обикновена услуга за издаване на лична карта до 2 юли вместо за месец, ще получи новия си документ за седмица, при това без да плаща допълнително.

"Тя ще бъде изработена до края на работния ден на 9 юли и ще могат да си я получат на 10 или 11 юли в съответното звено, където са подали", каза Костадин Марков, директор на сектор "Български документи за самоличност" в МВР-Пловдив.

За подалите заявления по-късно ще се издават удостоверения за гласуване. Това ще е възможно и в самия изборен ден, увериха от МВР. Пред службите за документи в Пловдив вече се забелязват опашки от чакащи за смяна на лични карти.

Опашките пред гишетата е възможно да се увеличат още, тъй като през тази година изтича валидността на голям брой документи за самоличност.

"Миналата година издадохме 120 000 лични карти. От началото на тази година до момента са издадени 50 000. Остават до края на годината да се подменят още 50 000 лични карти", допълни още Костадин Марков.

Заради ограниченията за пътуване в чужбина от МВР не очакват традиционния летен наплив за смяна на задграничните паспорти. През пандемичната 2020 г. броят на новоиздадените червени паспорти е намалял драстично с над 50%.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От този сезон: Българските зрители ще гледат безплатно Шампионската лига за жени
От този сезон: Българските зрители ще гледат безплатно Шампионската лига за жени
Саутгейт засипа с похвали Рахийм Стърлинг
Саутгейт засипа с похвали Рахийм Стърлинг