Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ПСС с препоръки как да се предпазим от мълнии

от БНТ , Източник: БТА
14:49, 28.09.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Общество
псс препоръки предпазим мълнии
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От Планинската спасителна служба отправиха препоръки как да се предпазим от мълния при бури. Вчера в центъра на София трима души загинаха, а един пострада при подобен инцидент.

Основното, което трябва да направим, е да се информираме за прогнозата за времето, да се отървем от всички електрически уреди и метали по нас и да влезем на закрито, каза директорът на Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст Емил Нешев.

Какво представляват мълниите

Мълнията е електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност. Те могат да достигнат до един милион волта напрежение, обясни Нешев.

Ето как изглежда мястото, ударено от мълния в центъра на София (СНИМКИ)

Снимка: Десислава Кулелиева

Информирайте се за прогнозата за времето

Най-важното нещо, което трябва направим, е да се информираме за прогнозата за времето. Съвременните технологии позволяват да следим всичко в реално време, обясни Емил Нешев. Той даде пример с Гърция. Там чрез мобилните оператори гражданите получават съобщения, когато се намират в опасна зона, допълни директорът на ПСС.

Не оставайте на открито

Ако сме в сграда - трябва да останем там, ако сме в кола - също, а ако се намираме навън, трябва да влезем на закрито. Най-голямата опасност е да стоим на открито или до дървета, заяви Нешев. Той добави, че след отминаване на бурята е силно препоръчително да останем поне 30 минути на закрито, защото една гръмотевица може да се движи до десет километра в хоризонтална посока. Дори и бурята да е отминала, мълнията може да ни засегне, каза директорът на ПСС. Друга препоръка е да се отървем от всичко електронно и метално по нас.

Какво да направите, когато няма къде да се скриете

Добре е да заемем поза, която е близко до земята. Може да сте клекнали, но в никакъв случай ръцете не бива да опират земята, можете да се хванете за глезените си или коленете, препоръча Емил Нешев.

Има ли опасност, ако се намирате в сграда без гръмоотвод

Когато сме в сграда, която има електрическа мрежа и водопровод, но няма гръмоотвод, шансът да има последствия за хората в нея, когато я удари мълния, е по-малък. Ако обаче няма нито гръмоотвод, нито електрическа инсталация и водопровод, тя е далеч по-опасна, каза д-р Едмонд Йорданов, лекар към Планинската служба.

Как да се предпазим по време на гръмотевична буря - вижте съветите на експертите

Снимка: БГНЕС

По думите на Емил Нешев причината за по-честите инциденти напоследък, са климатичните промени. В глобален мащаб наблюдаваме климатични изменения, добави директорът на ПСС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европейският шампион Италия с трета победа на световното по волейбол
Европейският шампион Италия с трета победа на световното по волейбол
Адриан Андреев започна с победа на тенис-турнира в Орлеан
Адриан Андреев започна с победа на тенис-турнира в Орлеан