НОВИНИ

ПУДООС поема безвъзмездно обработката на отпадъците от масовото тестване

какви нагласите родителите тестването малките ученици клас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
11:16, 12.11.2021
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) ще гласува решение за безвъзмездната обработка на опасните отпадъци от масовото тестване на учениците, съобщават от министерството на околната среда и водите.

С него ПУДООС се ангажира да събира, транспортира и обезврежда на национално ниво събраните в РЗИ кутии за изгаряне на отпадъци, съдържащи положителните проби от бързите антигенни тестове за CОVID-19 на учениците от първи до четвърти клас.

Те ще бъдат извозвани с наличните в Предприятието три товарни автомобила и един товарен бус, пригодени и сертифицирани по ADR за транспорт на опасни отпадъци, и ще бъдат изгаряни в съоръжение за крайно обезвреждане - Инсинератора на МОСВ на територията на Александровска болница, опериран от ПУДООС.

Поради големия брой училища и ученици в София-град, опасните отпадъци ще могат да бъдат събирани и на място от училищата при запълнени поне три кутии с положителни тестове, като в този случай ще е необходимо Регионалното управление на образованието или Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в София да подадат искане за тяхното транспортиране и обезвреждане.

Дейностите ще бъдат изпълнени изцяло за сметка на ПУДООС поради кампанийния характер на предприетите временни мерки за периода на завишена COVID-заболеваемост и очакванията мерките да бъдат отменени след възстановяване на нормален присъствен достъп до учебния процес.

На заседанието си днес управителният съвет на ПУДООС разглежда и заявления за финансиране на инвестиционни проекти за изграждане и реконструкция на пречиствателни съоръжения и водопроводни и канализационни мрежи за 10 селища в страната на обща стойност 15,5 милиона лева.

Пет от проектите ще се финансират по приоритет за агломерации между 2000 и 10 000 екв. ж. Те са за община Белослав, област Варна, на стойност 100191 лв.; за гр. Стрелча, област Пазарджик, на стойност 4 936 020 лв.; за гр. Мъглиж, област Стара Загора, на стойност 5 514 388 лв.; за село Белозем, община Раковски, област Пловдив, на стойност 2 878 842 лв.; за гр. Видин, област Видин, на стойност 91229 лв.

По приоритет за населени места между 50 и 2000 жители ще се финансират проектите за селата Златар и Троица в община Велики Преслав, област Шумен на стойност 471843 лв.

С цел преодоляване на технологичните загуби на вода и често възникващи аварии се предоставят средства за още два подобни проекта – за селата Кюлевча и Марково в община Каспичан на стойност 552052 лв. и за село Елховец, община Рудозем, област Смолян на стойност 876 000 лв.

На днешното заседание Управителният съвет на ПУДООС ще гласува и предложение, средствата по Националната кампания „Чиста околна среда - 2022 г.", отпускани за реализация на проектите, да бъдат увеличени с 50% в сравнение с предходните години в рамките на общия бюджет от 3,5 млн. лв., като разпределението да бъде до 15 000 лв. за проекти на общини и кметства и до 7500 лв. за проекти на училища и детски градини (досега разпределението беше съответно 10 000 и 5000 лв.).

Националната кампания "Чиста околна среда", която се провежда от 18 години, придоби широка обществена популярност и направеният анализ показва, че благодарение на нея с доброволния труд и мащабното участие както на възрастни, така и на подрастващи се постигат позитивни резултати на територията на цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агуеро може принудително да прекрати кариерата си
Агуеро може принудително да прекрати кариерата си
РИОСВ даде предписания на Пловдив за засилване мерките за чистота на въздуха
РИОСВ даде предписания на Пловдив за засилване мерките за чистота на въздуха