НОВИНИ

Пуснаха движението по новия мост над река Марица между Първомай и село Градина

пуснаха движението новия мост река марица първомай село градина
Снимка: АПИ
bnt avatar logo
от БНТ
14:52, 26.09.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Пуснато е движението по новия мост над река Марица на пътя Плодовитово – Асеновград, в участъка между Първомай и село Градина, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Вчера бе подписан Акт 15 за приемане на строителния обект, а днес беше извършена проверка на изпълнената хоризонтална маркировка, вертикална сигнализация и монтираните ограничителни системи.

Към момента е създадена временна организация за безопасност на движението. От АПИ допълниха, че следващата стъпка, която ще бъде предприета по отношение на обекта, е назначаването на Държавна приемателна комисия и издаването на Акт 16 и разрешението за ползване.

Изграждането на съоръжението, което осигурява пряка връзка от автомагистрала "Тракия" до пътя Пловдив – Хасково, завърши близо година след началото на ремонтните дейности. Изпълнител на строително-монтажните работи е "ГБС – Инфраструктурно строителство", а инвестицията е на стойност 16 878 373,48 лв. без ДДС, като и средствата са от бюджета на АПИ.

С новия мост се осигурява двупосочно преминаване за всички видове превозни средства, необходимата товароносимост и габарит на пътя и се повишава безопасността на пътуване. Съоръжението е с дължина 228 метра и 10,5 метра ширина – с 2 ленти по 3,5 метра и два тротоара по 1,75 м.

Новото съоръжение заменя стария мост в близост до Първомай, изграден преди повече от 90 години – през 1930 г. По него е било разрешено преминаването на превозни средства до 5 тона.

"Точно тук се пресичат двете магистрали - "Марица" и "Тракия", доста е интензивно движението. Затова и аз настоявах мостът да бъде пуснат колкото се може по-скоро", каза кметът на Първомай Николай Митков.

Той допълни също, че старият мост остава пешеходен, като по него ще могат да преминават и велосипедисти:

"Той ще е по-скоро като атракция вече. Общината ще го стопанисва, ще го поддържаме да няма треви и растителност и да е в състояние, в което да може да се преминава по него".

За да се опазят популациите на животинските видове в защитените зони "Река Марица" и "Марица Първомай" през размножителния период на птиците - от 1 март до 17 юни тази година, дейностите бяха временно преустановени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промяна: Българските клубове ще получат по-рано пари от фонд "Солидарност на УЕФА"
Промяна: Българските клубове ще получат по-рано пари от фонд "Солидарност на УЕФА"
Протест пред Столичната община срещу застрояването в София
Протест пред Столичната община срещу застрояването в София