Пусната е обществена поръчка за още 6 станции на метрото

Oбщата дължина на участъка e 5666 м, а прогнозната му стойност 530 млн. лв.

от БНТ
15:36, 14.01.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Регионални
деня софия мотриса третия метродиаметър превърне сцена градска култура
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината (бета)

Обявиха обществената поръчка за строителство на продължението на третата метролиния в София от ул. "Шипка" през район "Слатина", зала "Арена Армеец" до Окръжна болница.

Това става ясно от регистъра на обществените поръчки. Според документацията общата дължина на участъка, включително метростанциите, е 5666 м.

Обществената поръчка е за изготвяне на работен проект, строителство, доставка на необходимото оборудване и въвеждане в експлоатация на участък от трета метролиния.

Общата дължина на участъка, включително метростанциите, е 5666 м.

По трасето ще се изградят 6 подземни метростанции, като на последната, която ще е на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" с ул. "Йерусалим" се предвижда да има подземен двуетажен паркинг. Разклонението на третата линия отново ще се изгражда с тунелно-пробивна машина и по нов австрийски тунелен метод. Пероните на всички 6 нови станции ще са с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на пристигащите влакове.

Обществената поръчка, обявена от общинската фирма "Метрополитен" ЕАД, е разделена на пет обособени позиции. Срокът за подаване на оферти е 14 април, а прогнозната стойност на новия участък е 530 млн. лв. Първата станция ще е разположена на кръстовището на улицата "Гео Милев" и "Черковна".

Следващата ще е на кръстовището на улиците "Гео Милев" и "Николай Коперник", после метрото ще спира при кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Слатинска". Оттам следва метростанция на кръстовището на булевардите "Асен Йорданов" и "Шипченски проход".

Петата станция се планира да е при зала "Арена Армеец", а последната - от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе". Там ще се изгради и паркинг с общо 230 паркоместа, 28 от които ще са за хора в неравностойно положение. Шестте нови метростанции трябва да бъдат изградени за срок от 4 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Домашно куче нахапа 10-годишно дете във Видинско
Домашно куче нахапа 10-годишно дете във Видинско
Либийските мъчители трябва да платят 500 000 лв. на Нася Ненова
Либийските мъчители трябва да платят 500 000 лв. на Нася Ненова