НОВИНИ

Путин е изпратил във Вашингтон план за прекратяване на войната в Украйна?

Това съобщават британски издания

войната в Украйна
Снимка: БНР
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
23:11, 04.07.2024
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Във Великобритания два вестника - "Сън" и "Дейли мейл", твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев.

Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на украински разузнавателни източници. Още в началото изданията коментират, че пакетът вероятно ще бъде неприемлив за Украйна, тъй като се предлага отстъпване на Донецка и Луганска област на Русия и недопускане на Украйна в НАТО.

Според британските вестници обаче предложенията за съвместно управление на Крим и даване на възможност за членство в ЕС показват, че Владимир Путин е готов на по-големи отстъпки, отколкото се предполага.

В цитирания план се предвижда Русия да предаде Запорожката АЕЦ и близкия град Енергодар на Украйна и евентуалното връщане на Херсонска и Запорожка области под контрола на Украйна. От Киев ще се иска да не блокира доставките на вода за Крим.

Освен това според този план Украйна ще контролира "демилитаризирана зона" с ширина от близо 90 километра по поречието на река Днепър. Западът пък ще трябва да отмени санкциите върху руския петрол и газ, както и банковия сектор.

Предвижда се украинската армия да не надвишава 350 000 численост.

Няма официален коментар от САЩ, Русия или Украйна относно предполагаемите контакти и изобщо за посещението на Колоколцев.

"Сън" отбелязва, че любопитна подробност е, че самолетът на Колоколцев е бил забелязан редом до самолета на Доналд Тръмп при кацането му във Вашингтон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите от ДПС, гласували срещу кабинет "Желязков", с отворено писмо до Ахмед Доган
Депутатите от ДПС, гласували срещу кабинет "Желязков", с отворено писмо до Ахмед Доган
Генов е на крачка от финал на турнир в Троа, Евтимова отпадна в Рим
Генов е на крачка от финал на турнир в Троа, Евтимова отпадна в Рим