НОВИНИ

Путин отхвърля критиката срещу "Спутник V", ще се ваксинира утре

путин отхвърля критиката спутник ваксинира
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 22.03.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин отхвърли чуждестранната критика срещу коронавирусната ваксина "Спутник V" и заяви, че ще се ваксинира утре, съобщава АФП.

Определяйки забележките на ЕС по отношение на ваксината като "странни", в телевизионно обръщение Путин каза: "Ние не налагаме нищо на никого... Чии интереси защитават такива хора - на фармацевтични компании или интереси на граждани на европейски държави? Ваксинацията, разбира се, е доброволен избор на всеки човек... Между другото, възнамерявам да го направя утре".

Руският президент осъди позицията на ЕС като "конфронтация" по време на телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, преди срещата на върха на лидерите на ЕС.

"Владимир Путин даде оценка на незадоволителното състояние на връзките между Русия и ЕС, възникнало поради неконструктивната, често конфронтационна политика на нашите партньори", заяви Кремъл.

Путин подчерта, че Русия е готова да "възобнови нормалните деполитизирани" връзки с Европейския съюз, ако има желание за това в Брюксел.

Лидерите на ЕС се срещат в Брюксел в четвъртък и петък.

Коментарите идват, след като топ дипломатът на ЕС Тиери Бретон заяви, че Европейският съюз няма нужда от "Спутник V" в изявление, което Москва заяви, че е "очевидно пристрастно".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучване: Ваксината на "Астра Зенека" предотвратява 100% тежки форми на COVID-19
Проучване: Ваксината на "Астра Зенека" предотвратява 100% тежки форми на COVID-19
България с 12 таекуондисти на европейското в София
България с 12 таекуондисти на европейското в София