НОВИНИ

Радев: Аз не съм с никого, аз съм за принципа

живо радев инвестиционният фонд три морета придоби значителен дял пристанище бургас
bnt avatar logo
от БНТ
15:18, 20.06.2022
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Слушай новината

Изборите са крайният вариант. Ако продължава блокажът на институциите и на работата на парламента, изборите са неизбежен вариант, но това е крайният, екстремен вариант. Това каза пред медиите президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на инициативата "Три морета" в Рига.

На въпрос има ли готовност за служебен кабинет президентът каза, че никога не бяга от отговорност и досега е назначил три служебни кабинета, които са се справили с предизвикателствата.

"Въпросът не е в служебния кабинет. Въпрос е партиите да проявят отговорност и дебатът и самият вот да бъдат насочени към решаване на интересите на хората. Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават много важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителство и сегашният парламент, и те не могат да избягат от тях", каза президентът.

Определи като "абсурдни" нападките, че застава до ГЕРБ и ДПС.

"Не мога да приема открити призиви към политическо номадство, това изкривява вота на хората", каза той.

"Очаквам всяка партия да води отговорна политика, а не с призиви да напускат други партии, за да се присъединяват. Това не означава, че ако не си с нас си срещу нас. Аз не съм с никого, аз съм за принципа. Много ясни принципи в политиката", заяви Радев.

Допълни още, че е рано за въпроса на коя партия ще даде третия мандат.

По думите на президента предложенията на френското председателство за РСМ са най-добрите до момента, не просто за България. Те са най-справедливите, каза той.

Заяви, че от година се бори двустранните въпроси да се издигнат на ниво Европейски съюз, защото това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС.

"Най-сетне, след множество срещи, дискусии и убеждавания, нашите европейски партньори разбраха, че там е решението на тези въпроси и те вече се залагат в преговорната рамка като подход. Имаме прогрес - промяната в конституцията на РСМ. Но никога не сме говорили за малцинство, а за равноправие на македонските българи заедно с другите народи, което те заслужават и Копенхагенските критерии го изискват.

И това е условие, което поставяме като най-силна гаранция. Първо да се промени конституцията като се добавят и впишат българите и едва тогава да започнат преговорите", каза Радев. Повтори, че това е задължително, но недостатъчно условие.

Апелира МС и парламента да се произнесат експертно дали по решаване на всички наши въпроси за културно -историческото наследство, езика на омраза, паметници и т.н. да се произнесат експертно дали двустранният протокол, който трябва да се подпише между България и РСМ отстоява българския интерес, защото този протокол трябва да стане част от преговорната рамка.

Не трябва в протокола да се допускат празноти и неясни моменти, защото това не е решение, каза президентът.

Радев каза, подходът в момента не работи. Трябва МС да актуализира националната рамкова позиция, като отрази предложението на френското председателство и едва тогава да я изпрати в парламента и той да я одобри. Това е пътят, друго води до блокаж и невъзможност да се вземе решение, каза Радев.

Президентът съобщи и новина от срещата на инициативата "Три морета".

Инвестиционният фонд на инициативата е направил своята първа, голяма пряка инвестиция в България придобивайки значителен дял от пристанище "Бургас".

Порт Бургас е най-близкото пристанище на ЕС до Босфора и придобиването ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион, каза Радев.

Вноската на България в този фонд е 20 млн. евро, а тук става въпрос за пъти по-голяма инвестиция.

Инициативата "Три морета" включва 12 държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море и цели да насърчи транспортната, дигиталната и енергийната свързаност между държавите.

Стратегически партньори са Европейската комисия, Съединените щати и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мико Кузманов се класира за втория кръг на квалификациите на Уимбълдън
Мико Кузманов се класира за втория кръг на квалификациите на Уимбълдън
Ботев Пловдив представи екипите си за новия сезон
Ботев Пловдив представи екипите си за новия сезон