НОВИНИ

Радев: Избирателите ще санкционират всички партии

Александър Марков
от Александър Марков
11:35, 28.08.2021 (обновена)
5038
Чете се за: 04:17 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев отново призова да се положат всички усилия за съставяне на редовно правителство. По думите му, при нови избори, избирателите ще санкционират партиите, които абдикират от отговорност.

Радев, който е на тридневно посещение в Смолянска област, обяви още, че засега не мисли за нов служебен кабинет.

Часове след като Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепи БСП и след като държавният глава връчи мандата на социалистите, Румен Радев коментира, че избирателите ще санкционират партиите при ново гласуване.

"Политиката е преди всичко отговорност и е крайно време парламентарно представените политически партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея, защото системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани на едни следващи избори, ако стигнем пак до следващи избори", каза президентът Радев.

Радев отново посочи формулата, която, според него, може да доведе до съставяне на редовно правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.

"Колко избора трябва да преминем, за да разберем от предишните избори, че без диалог не става, а на тези избори сега, в рамките на този Парламент да разберем, че без коалиция не става. Колко време ще се учим, за да стигнем до вярното решение", каза Радев.

На този етап Радев не мисли за нов служебен кабинет.

"Аз не искам да спекулирам по тази тема, нека изчерпим всички възможности, на дневен ред днес е съставянето на редовно правителство, даже не искам да говорим за служебно правителство", каза държавният глава.

Отхвърли критиките на ГЕРБ, че зад връчването на мандата на БСП стои амбицията му да няма правителство.

"Не разбирам ГЕРБ. Аз твърдя отдавна, че България има нужда от редовно правителство. Другото са спекулации", каза Радев.

Според Радев, избори две в едно наесен ще са против духа на Конституцията.

"Да, разбира се, трябва да се търси баланс между цената на едни отделни избори, баланс между това, хората да ходят три може би последователни недели на избори, но трябва да отчитаме, че все пак тези избори се правят в духа на нашата Конституция. Досега не е имало смесване никога в едно на парламентарни и президентски избори", каза президентът Радев.

Радев коментира и твърдението на Слави Трифонов, че Кирил Петков и Асен Василев сами са предложили да се включат в кабинет на ИТН.

"От тези министри аз съм чул друга история, но, вижте, аз не съм разследващ орган, нито имам амбицията да следя кой български гражданин с кого се среща и какво говори", каза президентът.

Радев заяви, че не може да спре служебни министри да организират свой политически проект.

"Служебните министри са хора, експерти в своята област, с доказан авторитет, това са хора със свободна воля. Не мога аз, като президент, да кажа: "Вие правете партия, Вие не правете партия, Вие отивайте като редовни министри в следващо правителство", каза държавният глава.

От Смолянска област, където е на тридневно посещение, Румен Радев заяви, че родопчани са съхранили несломимия български дух и с него страната има бъдеще. Обяви и, че се е ваксинирал.

По темата работиха: Александър Марков и Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: БСП трябва да върнат мандата още днес
Борисов: БСП трябва да върнат мандата още днес
Четири глоби още в първата вечер на Капана фест
Четири глоби още в първата вечер на Капана фест