НОВИНИ

Радев: Избори 2 в 1 са срещу духа на нашия конституционен модел

bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 28.08.2021
6074
Чете се за: 02:35 мин.
Политика
Слушай новината

Избори 2 в 1 са срещу духа на нашия конституционен модел и разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава. Досега не е имало никога смесване на парламентарни и президентски избори. Това заяви президентът Радев по време на посещението си в Рудозем. Засега Радев не мисли за нов служебен кабинет.

По думите му трябва да се търси и баланс между цената на едни отделни избори, както и баланс между това хората да ходят 3 последователни недели на избори. Президентът каза, че все пак парламентът трябва да вземе решение дали изборите да бъдат 2 в 1.

"Политиката е преди всичко отговорност и е крайно време парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея, защото системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани на едни следващи избори, ако стигнем пак до следващи избори", каза държавният глава.

"Колко избори трябва да преминем, за да разберем от предишните избори, че без диалог не става, а на тези избори сега в рамките на този парламент да разберем, че без коалиция не става", продължи Радев.

На въпрос дали министри от служебния кабинет ще бъдат част от един редовен кабинет, ако бъде сформиран такъв, държавният глава отговори:

"Служебните министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане след тях, около какви принципи и приоритети ще се сформира това парламентарно мнозинство, за да знаят тя за кого всъщност те работят и при какви условия. Как в момента тези служебните министри или аз да отговорим ей така: Да, ще бъдем част от това служебно правителство, с каква подкрепа, около какви приоритети", каза Радев.

Президентът изрази очакванията си Народното събрание да сформира редовен кабинет и да направи актуализация на бюджета. По думите му от актуализацията на бюджета ще проличи кои партии работят за нуждите на българите и кои партии работят за себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските "лъвици" излизат тази вечер в Пловдив за 1/8-финал срещу Швеция
Българските "лъвици" излизат тази вечер в Пловдив за 1/8-финал срещу Швеция
Виктория Томова влезе в основната схема на US Open като "щастливата губеща"
Виктория Томова влезе в основната схема на US Open като "щастливата губеща"