Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Иновации в строителството: Как здравината на сгради и мостове се следи от разстояние

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:48, 27.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

Да се проучва терен за строителство или да се открият пукнатини върху мост от офис на другия край на света, е не само възможно, но и ефективно. С помощта на космическа технология, адаптирана за използване в строителството от португалски предприемачи. Те са решени да помогнат за поддържането на по-безопасни сгради и съоръжения и предотвратяването на трагедии. Как го правят - ще ви покажат утре вечер в предаването „Европейци“ Цветелина Йорданова и Владимир Богдански.

Трафикът, човешката дейност, екстремното време влияят върху здравината на мостовете и сградите.

В момента следим няколко моста в Португалия, сгради и жп релси в Бразилия. Следим всичко от тук, от този офис. Изпитваме нашия алгоритъм с прототипи, за да бъдем по-бързи в засичането на проблеми, които биха могли да имат последици. Потенциалът на тази технология е поразителен! Изследвахме например изместването встрани на централната част на мост, наклона, появата на пукнатини, дали здравината на моста е задоволителна, казва Рикардо Кармона, основател на компанията за наблюдение на сгради.

Още една млада компания от Португалия – THEIA, разработва подобна технология. Чрез платформата си Spotlight наблюдават обекти на земята чрез сателити и следят за деформация на терена, слягане, околна растителност, риск от наводнения. Така по-добре се осигурява безопасността на инфраструктурата.

Пилотното ни приложение е за наблюдение на магистралата А24 в Португалия - от една година. Нашата платформа има система за ранно предупреждение и когато засече потенциален риск, незабавно се изпраща предупреждение на клиента. Освен това изпращаме и редовни доклади за състоянието на обекта, казва Мартино Корея, основател на компания за наблюдение на инфраструктура.

Цялата история гледайте утре – 28 август, в новия брой на „Европейци“.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна фестивалът "Любовта е лудост"
Започна фестивалът "Любовта е лудост"
Бойко Рашков: ДАНС са представяли фалшиви сигнали, за да се осигури охрана на Борисов, Цацаров и Гешев
Бойко Рашков: ДАНС са представяли фалшиви сигнали, за да се осигури охрана на Борисов, Цацаров и Гешев