НОВИНИ

Капацитетът за прием на бежанци е запълнен на около 30%

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:40, 27.08.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

И премиерът Стефан Янев осъди остро атентата в Кабул. Днес той и вътрешният министър посочиха пред депутатите, че заради засиления мигрантски натиск са увеличени и патрулите по границата.

В Министерския съвет е създадена координационна група, която да следи обстановката непрекъснато.

"Личният състав, който патрулира, който е оборудван с необходимите допълнителни средства за наблюдение и необходимите материални средства, включително високопроходими автомобили е увеличен с около 600 души към момента", каза Стефан Янев - служебен министър-председател

Министерството на отбраната е в готовност да действа със сили и техника. Оградата по границата не в добро състояние и има нужда от спешен ремонт.

"През последните години това съоръжение изобщо не е поддържано. На някои места има такива срутища, има пробиви в това оградно съоръжение, паднало е на някои места. Абсолютно никаква поддръжка. Това ще наложи в много спешен порядък да се възстанови оградното съоръжение", каза Бойко Рашков - служебен министър на вътрешните работи.

"С какво може Парламентът да помогне? На първо място с необходимия допълнителен бюджет, каквито разчети вече са направени", заяви Стефан Янев.

В домовете за временно настаняване на чужденци има малко над 950 мигранти при общ капацитет 1260.

"На 16 август тази година е отворен ремонтираният център за настаняване на чужденци в Елхово. така капацитетът за настаняване е увеличен с още 200 места", заяви Бойко Рашков - служебен министър на вътрешните работи.

Ако продължи да нараства миграционният натиск е възможно да се разкрият още места в Любимец и Елхово. В териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците има над 5000 места, като при необходимост може да бъдат увеличени на 6000. Засега е запълнен 29% от капацитетът. Не се предвижда изграждане на нови миграционни центрове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Развръзка на убийството с брокерката от Бургас: Става дума за масов убиец
Развръзка на убийството с брокерката от Бургас: Става дума за масов убиец
Кошмарно нощно пътуване от Слънчев бряг до София застраши живота на близо 50 пътници
Кошмарно нощно пътуване от Слънчев бряг до София застраши живота на близо 50 пътници