НОВИНИ

Каква е готовността за диалог за съставяне на кабинет с мандата на БСП?

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:32, 27.08.2021
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
Слушай новината

Какви са шансовете за съставяне на кабинет при сегашните политически заявки? Засега само от "Изправи се БГ! Ние идваме!" са готови на конструктивен диалог. От "Има такъв народ" може да участват в разговори, но няма да подкрепят правителство с третия мандат. От "Демократична България" ще обмислят как да постъпят, но вече заявиха, че не могат да подкрепят правителство с мандат на БСП. ГЕРБ-СДС са против такъв кабинет, а ДПС наблюдават ситуацията.

ИТН не отстъпват от позицията си, че няма да подкрепят правителство с мандат на БСП. Но биха разговаряли в името на добрия тон. Посочиха и чия, според тях, е отговорността за настоящата ситуация.

"Бих ви посъветвал да идете да намерите господин Христо Иванов, защото той е човекът, който докара нещата до там, че в момента да има трети мандат и той да се дава на БСП. Отидете и го попитайте. Има ясен отговорник за тази ситуация", заяви Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН.

"С тези политически субекти ние гледахме в една посока. След една прочетена декларация се стигна до втория мандат. Ще видим все пак какво ще свършат БСП, но логиката сочи, че отиваме на избори и българският избирател ще може само след около 2 месеца, предполагам, да раздаде наново картите. И тогава да видим какво ще се случи", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

От "Демократична България" са все по-скептични относно възможността за съставяне на правителство. Припомниха, че са имали предложение преди да се стигне до връчването на трети мандат.

"И това беше партиите извън ДПС и ГЕРБ, преди решението на президента да се постараят чрез преговори да намерят решение, което работи за всички тях. Беше отказан този вариант. Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на ДБ", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

Атанас Атанасов изрази скептицизъм към реализирането на третия мандат.

А според Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" за страната е добре да има редовно правителство, но не на всяка цена. А на идеята кандидатът за премиер да е надпартийна личност каза:

"Чудесно... Кирил Петков. Това беше първото име, което ми изникна, но това е част от един чудесно работещ екип, събран. Ако този екип се надгради и се напълни с качествени хора, които са надпартийни на експертно ниво, хора, които са готови да жертват всичко, за да тръгнат нещата в правилната посока", заяви Николай Хаджигенов.

Корнелия Нинова също не изключва възможността в проектокабинета с мандата на БСП място да намерят и някои от служебните министри. В отговор на въпрос служебният министър Стефан Янев призова партиите в парламента да си свършат работата и да поемат своята отговорност.

"Нека партиите да си свършат работата. Парламентарно представените партии много добре знаят каква е тяхната отговорност. Как се водят преговори и как се съставя правителство. Нека те да си свършат работата, да си намерят подходящите баланси и когато стигне въпросът, да се говори с конкретика и с конкретни личности, нека те да си проведат тези разговори", заяви Стефан Янев.

А финансовият служебен министър Асен Василев посочи условията, на които държи за такива разговори. А те са - да има обща визия за финансовата политика, свобода в избора на екип и нещо много важно.

"Това, което е необходимо в един кабинет за мен лично е да съм полезен. Първо трябва да имаме обща визия под това каква финансова политика ще се провежда. Трябва да имам свобода в избора на екип. МС като един колегиален орган трябва да бъде сформиран с колеги, с които може да се работи и имаме обща визия какво да се случва. И не на последно място е, че не обичам телефонни обаждания, така че трябва да имам тази свобода на вземания на решения, която имам в момента и която президентът ми предоставя", заяви Асен Василев.

СНИМКИ: БГНЕС

От ГЕРБ-СДС напомниха, че страната има нужда от редовен кабинет, но те не виждат индикации, че това може да стане.

"Това, което се случва в момента, много ясно показва, че президентът Румен Радев може би не иска да има редовен кабинет и би искал той да ръководи организацията на изборите, които предстоят, особено на президентските избори, на практика той е в перманентна предизборна кампания, знаете още от преди по-предходните парламентарни избори, знаете че ние сме скептични към това, че ще има редовен кабинет, може би по-скоро отиваме на избори", заяви Деница Сачева от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Както ГЕРБ, и ДПС не са поканени на масата на преговорите от БСП.

"Предвид че бяха поставени отново червени разделителни линии. И ние като вас ще наблюдаваме този процес с интерес. Има нужда от редовно правителство в нашата родина", заяви Халил Летифов от ДПС.

Сега на ход са социалистите - да преговарят и да предложат кандидат за премиер. Дали Корнелия Нинова ще може да събере подкрепа в тази ситуация, ще разберем в следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на COVID при децата в Русе, 17-дневно бебе е най-малкият пациент
Ръст на COVID при децата в Русе, 17-дневно бебе е най-малкият пациент
Пиян германец потроши линейка и бариери с колата си в "Златни пясъци"
Пиян германец потроши линейка и бариери с колата си в "Златни пясъци"