НОВИНИ

В Хасково засилват контрола, няма да затягат мерките

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 27.08.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Здравните власти в Хасковска област се готвят да посрещнат четвъртата вълна на COVID-19, след като областта вече е в червената зона с 263 на 100 000 души заболели за последните 14 дни. Болниците в областта разполагат с 200 легла за заразени с коронавирус, заети са 142 от тях.

Само за последното денонощие новите случаи на инфекцията са 73. Вече са запълнени 71 от 77 леглата в най-голямото здравно заведение в областта - Многопрофилната болница в Хасково.

"Нашето общество като цяло все още няма нагласата, че в момента се случва нещо като епидемиологична обстановка. За спазването на някакви мерки изобщо не може да се говори. Друго характерно за нашия регион е, че имаме етнически групи, които провеждат сватбени тържества от порядъка на 500-800-1000 човека", каза д-р Георги Гелов, изпълнителен директор на МБАЛ-Хасково.

В Детското отделение вече е обособен ковид сектор за малки пациенти.

"Най-много лично мен ме притеснява при тази вълна наличието вече на деца. В детското отделение в момента имаме 6 деца. Горе-долу това е бройката, която се поддържа, изписваме, приемаме", добави д-р Гелов.

В отделните общини вече се отменят празнични събития, за да се избегне струпването на много хора.

"Областният щаб реши към момента да спазваме тези, които са на национално ниво, но да засилим контрола по спазването им, като решихме да създадем регистър на рискови обекти и всяка една община да подава към нас събития, които предстоят и обекти, които предполагат струпването на много хора", каза Виолета Желева, заместник-областен управител на Хасково.

Причина за ръста на заболеваемостта е ниският процент на ваксинираните и неспазването на мерките. Втора доза са получили едва 28 955 души, които представляват 12.4 на сто от населението в областта.

"Качват се на автобуси без маски, особено по селата, където и аз пътувам на там. Друго какво да ви кажа, аз съм раково болен - не смея, съпругата ми също се притеснява и тя не иска да се ваксинира. Получи се едно недоверие малко към властите", каза Добри Добрев.

Засега няма ограничения за работата на пазарите. В областта се намират две от най-големите тържища в страната - Неделният пазар и Автомобилният в Димитровград, които се посещават от хора от цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец и ЦСКА могат да се срещнат и в Европа
Лудогорец и ЦСКА могат да се срещнат и в Европа
Продължава разследването на инцидента в завод "Арсенал"
Продължава разследването на инцидента в завод "Арсенал"