НОВИНИ

Янев пред НС: С 600 души е увеличена охраната на границата ни

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:37, 27.08.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на годината има увеличение на мигрантския натиск. Затова и на национално, и на международно ниво е създадена координация за охрана на границите ни.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на парламентарния контрол. На въпрос какво прави България за тази надвиснала бежанска вълна, Янев отговори:

"В момента ситуацията е такава, каквато е. Това, което прави държавата, е да следи обстановката и да подготвя националната система за защита на националната сигурност. До момента има увеличение на мигрантския натиск и преди събитията в Афганистан. Защитата на границата е непрекъснат процес с различна степен на натиск. Ситуацията се контролира от МВР. Под ръководството на "Гранична полиция" личният състав, който патрулира, е увеличен с 600 души. Преоценени са всички планове. Има допълнителна координация. Тя опира до готовността за увеличаване на патрулите с подпомагане на въоръжените сили. С моя заповед в МС с участието на всички министерства, службите за сигурност е създадена координационна група с цел следене на обстановката. Знаете, че по отношение на опазване на границата има два обекта - от първостепенно значение е границата с Турция. Границата с Гърция не е за подценяване. И на национално ниво, и на международно ниво има организация. Националните планове ако трябва, ще се актуализират. Съветът за сигурност към МС е в готовност да се събере".

В отговор на това дали се правят проверки на преградната стена, която е паднала на много места, служебният премиер каза:

"Временното възпрепятстващо съоръжение не е в добро състояние. Има нужда от спешен ремонт. Правят се проверки от "Гранична полиция" и от областните управители. С какво може парламентът да помогне - с допълнителния бюджет. Получих потвърждение, че Комисията по отбрана е готова да го подкрепи в бюджета между двете четения. Пред взимане на решение да централизираме отговорността изцяло върху МВР и "Гранична полиция". За поддържането на оградата е необходима централизация, за да се направи и прочистване по оградата".

По темата с бежанците, освен премиера говори и вътрешния министър. На въпрос дали се планира увеличаването на центровете за бежанци, Рашков каза:

"Ние наблюдаваме внимателно миграционния натиск. В Иран има хиляди мигранти. Иран няма да може да се справи и тези мигранти, ще се насочат към нас. Гърция вече изгради преграда по границата с Турция. Ние имаме такова. Натискът се е повишил. До месец август със 17% е увеличението. Най-много опити за преминаването на границата с Турция има. Ние инспектирахме преградните съоръжения с Турция. През последните години то изобщо не е поддържано. Има срутища, има пробиви, абсолютно никаква поддръжка. Поддръжката е възложена на областните управители, но тя не е реализирана. Ще трябва в спешен порядък да се възстанови. Тези дни се проведе съвещание с областните управители и сега разполагаме със заявки за финансови средства, за да може всеки областен управител да поеме. Предвид опасността мигрантският натиск да се засили, се очаква да месец да са в непосредствена близост. Министерството на отбраната ще съдейства със сили и техника".

На въпрос на Кристиан Вигенин дали смята да отвори център в Елхово, Бойко Рашков каза:

"Към 23 август в центровете са настанени 953 лица при капацитет 1260. 16 август е отворен ремонтиран център в Елхово. Така капацитетът е увеличен с 200 места. Има готовност за разкриване на още места в Любимец и Елхово. Не се налага и предвижда изграждането на нови центрове. В село Боянова не се предвиждат".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДБ предлага: Камерите на АПИ да могат да следят и за нарушения на пътя
ДБ предлага: Камерите на АПИ да могат да следят и за нарушения на пътя
Още 3 области в "червената зона". Кацаров: Няма драма в ситуацията, не се налагат нови мерки
Още 3 области в "червената зона". Кацаров: Няма драма в ситуацията, не се налагат нови мерки