НОВИНИ

Около 400 военни ще охраняват границата, при нужда - ще се увеличат

Николай Минков
от Николай Минков
17:46, 26.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Със заповед от днес между 400 и 700 военни допълнително ще бъдат изпратени да охраняват границата с Турция и Гърция. Това съобщи военният министър Георги Панайотов на полигона Црънча, където с американския посланик Херо Мустафа проследиха демонстрации на бойни способности от силите за специални операции и командоси от американската армия.

Министър Панайотов посочи, че е в ход евакуацията на афганистански граждани, работили за българските контингенти, които страната ни е изявила желание да приеме. Той обясни с какви конкретни задачи ще бъдат натоварени военните на границата.

"Ще подпомагат жандармерията и гранична полиция в тяхната дейност, включително в изграждане на заградни съоръжения, включително за медицинска евакуация, включително наблюдение на границата и на морските пространства, ако се наложи. Това ще правят", каза служебният министър на отбраната.

Освен от сухопътните формирования, на границата ще бъдат изпратени и командоси от специалните сили. Техният командир обясни какви способи ще бъдат използвани срещу мигранти.

"Чрез нашите специални постове, чрез специално разузнаване, чрез действия, които са много близки до директните акции, ние ще успеем да направи така , че да неутрализираме незаконното навлизане на мигранти на територията на страната и във взаимодействие с колегите от МВР и Гранична полиция ще направим така, че това да не се допусне", заяви ген. Явор Матеев, командир на силите за специални операции.

Военният министър съобщи на какъв етап е евакуацията на близо 70 афганистанци, работили за българските контингенти и НАТО, които страната ни е изявила желания да приеме:

"18 човека вече са евакуирани от Афганистан. В момента работим по евакуирането на останалите", каза Панайотов.

Военният министър съобщи, че руската самолетостроителна компания МиГ се е съгласила да разкодира данните от черната кутия на разбилия се изтребител в Черно море.

"На 13 септември те ще очакват българската група да пристигне в град Курск и заедно с българските специалисти, тоест, те са изразили съгласие на дешифровката на данните да присъстват наши специалисти, ще започнат да ги снемат тези данни. Предварително бяха казали, че ще им трябва една седмица да ги дешифрират и да ги свалят", каза министър Панайотов.

50 командоси от силите за специални операции и от 10-та група на Специалните сили на американската армия се включиха в днешния ден от българо-американското военно учение, което се провежда в територията на полигона Црънча.

Проникване в сграда от различни нива и обезвреждане на терористи, спасяване на заложници, парашутен десант, динамична стрелба с леко и тежко автоматично оръжие, с бойни патрони, бяха част от действията на българските и американски командоси, показани пред военния министър и американския посланик Херо Мустафа. Двустранното учение ще продължи до 10 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Български гражданин и семейството му са евакуирани от Афганистан
МВнР: Български гражданин и семейството му са евакуирани от Афганистан
Изплащането на помощта за отопление започва от 15 септември
Изплащането на помощта за отопление започва от 15 септември