НОВИНИ

Очакват се по-интензивни валежи и силни бури в Южна и Източна България

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 26.08.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за валежи, гръмотевични бури и захлаждане. До 9.00 ч. тази сутрин най-голямо е количеството валежи в Кнежа - 33 литра на квадратен метър, Враца - 20 л, в София, където вчера падна и градушка с диаметър 6 милиметра, е почти 20 литра на квадратен метър.

По-интензивни валежи, силни гръмотевични бури и условия и за градушки ще има в следобедните часове в Южна и Източна България. Максималните температури вече в цялата страна ще се понижат и ще бъдат между 26° и 31°. Ще духа слаб, в Дунавската равнина, където ще преобладава слънчево време - умерен северозападен вятър.

През нощта и утре преди обяд над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на места, главно в Източна и Южна България, ще има валежи, в отделни райони значителни и придружени и от гръмотевици. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София - 27.

Облачно ще е по Черноморието и на много места ще има валежи, в отделни райони значителни и с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха ще са между 25° и 30°. Температурата на морската вода е 26°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините преди обяд облачността ще е значителна и на места в масивите от Централна и Източна България ще има краткотрайни превалявания. След обяд над планините в Западна България облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа до умерен югозападен вятър.

На Балканите облачността ще е променлива, през първата половина на деня по-често значителна, с валежи и гръмотевици главно в източните и крайните северозападни райони.

Слънчево време ще преобладава и на Пиринеите, в по-голямата част от Франция, както и в южната половина на Апенинския полуостров, докато в северната половина, както и в повечето страни от Европа, ще има валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици.

У нас и през почивните дни валежи, придружени от гръмотевици, ще има главно в Централна Северна и в планините в Западна България. В неделя от северозапад ще започне да прониква малко по-хладен въздух и в понеделник температурите ще се понижат. Във вторник ще започне постепенно затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват международния фестивал "Мартенски музикални дни" през септември
Откриват международния фестивал "Мартенски музикални дни" през септември
Мексико прие момичетата от афганистанския отбор по роботика
Мексико прие момичетата от афганистанския отбор по роботика