НОВИНИ

На 3 септември ще стане ясен кандидат - премиерът на БСП

Александър Марков
от Александър Марков
16:00, 27.08.2021
Чете се за: 07:15 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Следващия петък, 3 септември, ще стане ясен кандидат-премиерът на БСП. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова, минути след като получи третия - и последен мандат за съставяне на правителство от държавния глава Румен Радев.

Президентът аргументира избора си да връчи мандата именно на социалистите с думите, че, според него, партията е показала откритост и диалогичност в преговорите за формиране на правителство до момента.

Президентът връчи третия мандат на "БСП за България". Нинова: Ще опитаме всичко

Веднага след като получи последния проучвателен мандат, БСП обяви, че този път ще влезе в разговорите за съставяне на правителство по различен начин, в сравнение с преговорите в рамките на първия мандат, получен от ИТН.

БСП няма да поставя условия на "Има такъв народ", ДБ и ИБГНИ. Засега няма да предлага персонален състав на кабинет. И ще предложи консултациите с трите протестни формации да бъдат открити за медиите и обществеността.

Пресечните точки между социалистите и останалите формации са по мерките за борба с основни кризи: здравна, икономическа, потенциална миграционна.

По-рано - в Сутрешния блок на БНТ - тя потвърди, че е говорила със Слави Трифонов именно за перспективата за формиране на стабилен кабинет.

Корнелия Нинова: В разговора с останалите партии всеки може да предложи министри и премиер

Точно в 9:30 ч. третата парламентарна сила получи третия - и последен - проучвателен мандат. Държавният глава Румен Радев обоснова причината да избере БСП: диалогичността на партията, ценностите й и почтените й членове.


"Тези хиляди честни хора и вътрешнопартийната демокрация са гарант за съставяне на стабилно правителство около ясни ценности, около отчетен политически профил и безспорно познати на обществото личности, защото България има нужда от лидерство", каза Радев.

Румен Радев настоя за формиране на правителство с ясен политически профил: "Размиването на политическата отговорност зад експертна или друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления властови модел. А това е историческата задача".

БСП отново дадоха заявка да положат всички усилия, за да съберат достатъчно подкрепа за редовен кабинет.

"България е изправена пред изпитания, ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с ясно парламентарно мнозинство, който да предприеме мерките за реформа и промяна на сегашния модел на управление", каза Корнелия Нинова.

БСП ще предложи на т.н. партии на протеста открити преговори пред медиите в следващите дни. Без условия.

"Ще бъдат много динамични три-четири дни. Ние сме пред два избора: единият е да съставим редовен кабинет и мнозинство в парламента, което да вземе най-важните решения, или отиваме на избори", каза Нинова.


Разговорите ще са паралелни с актуализацията на бюджета, по която може да се търси основа за бъдещ кабинет.

"Нямаме спор да преизчислим пенсиите. Нямаме спор да отпуснем пари за ковид кризата, за пари за охраняване на границата, в дълбочината на политиката е това - не кой ще е министър и как ще стане. Щом имаме съгласие по тези съществени въпроси за България, това трябва да е основата и за бъдещото правителство", допълни Нинова.

Възможни пресечни точки с останалите три формации - "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме! и "Демократична България", Корнелия Нинова вижда в политиките в програмния документ, договорен между партията на Слави Трифонов и социалистите в преговорите по първия мандат.

"За нас е важно, първо, политиките и политиката, която ще се прави, след това вече персоналният състав, който трябва да изпълнява тези политики. Имаме добра база, според нас, да стъпим на първоначалния документ, там и четирите партии бяхме съгласни, има от всяка партия важното за нея", каза тя.

За да улесни преговорите, БСП няма да влиза с готов проект на кабинет и кандидат-премиер. Може да приеме кандидатури и от другите партии.

Нинова: Още днес започваме разговори с другите партии, имаме 7 дни, за да излъчим премиер

"Ние няма да предложим готов МС, готов министър-председател, защото знаем, че миналия път това доведе до противоречия между партиите на протеста", уточни тя и потвърди, че е водила разговор със Слави Трифонов преди дни относно перспективите за подкрепа за кабинет.

"Позицията на Слави и ИТН е много важна, защото са първа политическа сила. Без ИТН не може да има стабилен кабинет и мнозинство, така че е много важно той какво ще каже, но нека си го каже лично" каза тя.

Отворен въпрос остана настояването на президента за кабинет с политически профил и визията на БСП за повече експертни фигури.

"Все пак ние излъчваме кабинет, ние заставаме зад него, ние носим отговорност, ние ще бъдем мнозинство евентуално, което ще гласува закони, така че дали експертен, дали друг - ще решим парламентарните партии. Правомощията на президента са да ни връчи мандата", каза лидерът на БСП.

БСП не изключва възможността за кабинет с програма и точен времеви хоризонт. Дали ще бъдат канени служебни министри - предстои да се реши.

"Ще разговаряме отново с президента по този въпрос, разбира се, бихме поканили
и служебни министри. Предстоят разговори", каза Нинова.

За да разшири кръгът за намиране на съгласие с останалите партии, БСП този път няма да влиза в преговорите с предложения за персонален състав.

Репортери: Александър Марков, Тихомир Игнатов

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограбиха Том Круз на снимките на "Мисията невъзможна 7"
Ограбиха Том Круз на снимките на "Мисията невъзможна 7"
Заловиха контрабандни цигари на летище Бургас
Заловиха контрабандни цигари на летище Бургас