НОВИНИ

Валежи и захлаждане в следващите дни

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 27.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Времето
Слушай новината

И през изминалата нощ имаше райони с валежи, с по-съществени количества в София - 26 литра на квадратен метър. Но след мрачното утро, през втората половина на деня ще има значителни намаления на облачността, главно в западната половина от страната до предимно слънчево време. Облачно, дъждовно и с гръмотевични бури ще бъде през целия ден в много райони от Източна България и Черноморието. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 26° и 31°.

През нощта валежите в повечето райони ще спрат, а облачността временно ще се разкъса и намалее, но утре, около и след обяд, отново в много райони ще превали и прегърми на повече места в Рило-Родопската област. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще останат без промяна - между 26° и 31°.

На морския бряг облачността ще е променлива, на отделни места с превалявания. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са около 26 - 28°. Температурата на морската вода е 25 - 26°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

И в планините в следобедните часове облачността ще е купесто-дъждовно, с краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб и умерен югоизточен, по най-високите върхове югозападен вятър. Температурите в курортите ще останат почти без промяна – от 17° на Алеко до 24° в Банско.

В Западна Европа, в това число и на Пиренейския полуостров, ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността в Англия, Североизточна Франция и Апенините. А област от ниско налягане продължава да определя облачното време в централната част на континента, където се очакват и валежи.

Валежи, на места значителни, ще има и на Балканите, особено в северозападната част, а в много райони температурите ще са по-ниски от обичайните за периода. Слънчево ще бъде в Гърция, Северна Македония и Албания.

У нас в неделя, с обръщане на вятъра от северозапад, ще започне да прониква малко по-хладен въздух. Ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има валежи, придружени от гръмотевици. В понеделник отново ще има превалявания, но на малко места и предимно слаби. Във вторник и сряда облачността ще е променлива, често намаляваща до слънчево време, ще е почти без валежи, а температурите слабо ще се повишат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неприятна новина за Макс Верстапен, Серхио Перес и Ред Бул
Неприятна новина за Макс Верстапен, Серхио Перес и Ред Бул
Силвио Берлускони е приет в болница
Силвио Берлускони е приет в болница