НОВИНИ

10 области са в червената COVID зона

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 27.08.2021
Чете се за: 04:27 мин.
Още
Слушай новината

Варна, Пазарджик и Стара Загора вече са в червената зона, показват изчисленията на екип на БНТ. В общо 10 области заболеваемостта е над 250 на 100 000 души. В болница се лекуват над 3000 души. Във Варна увеличават ковид леглата. В София разкриват 26 места за лечение на деца и бебета. Според здравния министър повод за притеснение няма и на този етап не се предвижда затягане на мерките.

В най-голямата болница в Хасково почти всички ковид легла са заети. Обособен е и ковид сектор за деца.

"В детското отделение в момента имаме 6 деца. Горе-долу това е бройката, която се поддържа, изписваме, приемаме. Нашето общество като цяло все още няма нагласата, че в момента се случва нещо като епидемиологична обстановка. За спазването на някакви мерки изобщо не може да се говори", заяви д-р Георги Гелов - изпълнителен директор на МБАЛ-Хасково.

Затягане на противоепидемичните мерки в областта не се предвижда, но ще се затегне контролът по спазване на сегашните ограничения.

"Решихме да създадем регистър на рискови обекти и всяка една община да подава към нас събития, които предстоят и обекти, които предполагат струпването на много хора", коментира Виолета Желева - заместник областен управител на Хасково.

Затова някои общини в Хасковско отменят празнични събития. Здравният министър коментира навлизането на нови области в червената зона така:

"Това не е драма. Броят на болните не е толкова голям. Заразените не са толкова много. Няма драма в ситуацията, бъдете спокойни. Ако е необходимо да се прилагат мерки, те ще бъдат приложени, за момента това не се налага", каза Стойчо Кацаров.

София е на път да влезе в червената зона. От днес болниците трябва да разкрият допълнителни COVID легла. Обособени са и 26 места за лечение на деца.

В Пловдив свободните ковид легла се заемат бързо, а болниците търсят доброволци за работа в ковид отделенията.

"Налага се да командироваме от другите ни клиники и отделения хора, които да работят в ковид структурите. Не е толкова страшно, но дано не стане така, че наистина да стане голяма вълната и тогава вече да е проблем", каза проф. Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ "Свети Георги".

Сигналите за коронавирус в пловдивската спешна помощ се увеличават. Екипите обслужват и областта, но има остър недостиг на медици.

"Линейки има, има кой да кара линейките и до там спираме. Екипите са малко говоря за лекари и за сестри. Засега издържаме", каза Димитър Христозов, заместник-директор на ЦСМП-Пловдив.

До средата на септември ще заработят около 150 ковид зони в доболничната помощ. В тях ще се лекуват по-леките случаи.

"Това ще подобри цялостната организация на диагностика и лечение на болните с ковид и ще облекчи като цяло системата. Надаваме се и болниците и личните лекари", каза д-р Стойчо Кацаров.

Здравното министерство ще подкрепи с апаратура медицинските центрове, които разкрият ковид зони. А лечението в тях ще се поема от Здравната каса.

"Имаме достатъчно средства, за да платим. Тъй като там не са само прегледите, Там са включени и различните видове изследвания", каза проф. Петко Салчев - управител на НЗОК.

Касата е в готовност да плаща и медикаменти за лечение на коронавирус в домашни условия. Прогнозата на здравния министър е, че това ще бъде възможно след около 10 дни.

Автор: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кошмарно нощно пътуване от Слънчев бряг до София застраши живота на близо 50 пътници
Кошмарно нощно пътуване от Слънчев бряг до София застраши живота на близо 50 пътници
България ще се включи в операция на НАТО за справяне с бежанската криза след събитията в Афганистан
България ще се включи в операция на НАТО за справяне с бежанската криза след събитията в Афганистан