НОВИНИ

Бойко Рашков: ДАНС са представяли фалшиви сигнали, за да се осигури охрана на Борисов, Цацаров и Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:25, 27.08.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

ДАНС са представяли фалшиви сигнали, за да се осигури охрана на Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Иван Гешев, твърди служебният вътрешен министър Бойко Рашков. От държавното обвинение отговориха, че това е лъжа.

Спор за охраната на главния прокурор предизвика размяна на остри реплики. Бойко Рашков обяви, че открил споразумение между МВР и прокуратурата, според което полицейски патрули трябва да наблюдават района около резиденция Бояна, където живеел обвинител номер едно. По думите на служебния вътрешен министър Иван Гешев бил охраняван защото имал близки отношения с бившия премиер.

"По указание на политическия там ръководещ субект се казва на ДАНС да напишат едно фалшиво сведение за опасност. Фалшиво сведение. Казвам го съвсем отговорно", заяви Бойко Рашков/

"Заплахите срещу бившия вече, и слава Богу, премиер Бойко Борисов, настоящия главен прокурор Иван Гешев и Цацаров, които се оказаха обединени в един сигнал. Сигналът е секретен и аз няма да си позволя да кажа: Вярвайте ми! Министър Рашков беше любезен, казвайки сигналът е фалшив", заяви Николай Хаджигенов, заместник-председател на "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Заместник главният прокурор Красимира Филипова обясни, че на първо място сигналите за застрашени лица са класифицирана информация и законът забранява да бъдат обсъждани публично.

"И второ не знам неговите окачествявания на какво се основават. Какво значи фалшиви докладни? Това мисля, че са абсолютно недопустими и звучи неиституционално, за да бъде защитаван българският главен прокурор. Вие сами знаете той какви дела е водил", заяви Красимира Филипова, заместник-главен прокурор.

Според Филипова има ясни документи, които били проверими и не може да се спекулира с темата за защитата на магистрати и свидетели по наказателни дела.

"За съжаление се натъкваме на един словесен изказ срещу личността на главния прокурор, която не би следвало да е водещ и мотив за промяна на закони, принципно", каза Красимира Филипова, заместник-главен прокурор.

Според служебния правосъден министър трябва да се подходи принципно при промените както в Закона за защита на свидетели по наказателни дела, така и в този за Националната служба за охрана.

"Мисля, че тук, абстрахирайки се от каквито и да е персонажи, главният прокурор, който и да е той, трябва да бъде едно от лицата, които са в състава на охраняваните от службата за охрана лица. Няма нужда да се обяснява защо това е необходимо", заяви проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието работи.

По време на общественото обсъждане представителите на правителството, адвокатурата и "Правосъдие за всеки" подкрепиха предложението Бюрото по защита, което сега е на подчинение на главния прокурор, да премине към правосъдното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иновации в строителството: Как здравината на сгради и мостове се следи от разстояние
Иновации в строителството: Как здравината на сгради и мостове се следи от разстояние
Кои са терористите от "Ислямска държава - Хорасан"?
Кои са терористите от "Ислямска държава - Хорасан"?