НОВИНИ

Радев към ДПС: Как виждате ролята си в един следващ ротационен период, ако се стигне до такъв?

радев дпс виждате ролята един следващ ротационен период стигне такъв
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 11.03.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Как виждате ролята на ДПС в един следващ ротационен период, разбира се, ако се стигне до такъв, попита президентът Румен Радев представителите на ДПС в началото на консултациите с тях за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

"Стоейки най-близо както до ГЕРБ-СДС, така и до ПП-ДБ, как преценявате шанса за постигане на споразумение и създаване на правителство с първия мандат и ако той не сполучи, виждате ли възможност в 49-ото НС да се търси друга управленска конфигурация?", попита държавният глава.

"Вашата парламентарна група активно подкрепяше парламентарното мнозинство през последните 9 месеца, включително по най-важните решения, които взе 49-ото Народно събрание без обаче да бъде официално част от управлението. Това създаде и предпоставки за тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС водят, включително и на нюансите по темата за плаващите мнозинства", каза още Радев.

Джевдет Чакъров, председател на ДПС, отговори на президента:

"Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Позицията ни не се е променила да се намери отново формула за управление на страната в настоящия момент с оглед и на политическата ситуация в страната и на сложната геополитическа ситуация в международен аспект. Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Да, ние сме подкрепяли това правителство основно по отношение на политиките, свързани с нашия европейски път и европейския хоризонт на страната ни, както и членството в НАТО. Посланието, което имаме от почетния ни председател и от нашата национална конференция, е, че в името на големите цели - Шенген, еврозона, трябва да обърнем внимание и на дневния ред на хората относно стандарта на живот и това, което е в страната. Добре е всички да бъдем отговорни на висотата на предизвикателствата, които стоят пред нас. Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде особено трудна."

Започнаха политическите консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии, преди държавният глава да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Радев вече разговаря с представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След консултациите: Умерен оптимизъм в сглобката, преговарящите искат още време
След консултациите: Умерен оптимизъм в сглобката, преговарящите искат още време
Засилват полицейското присъствие в центъра на София и други райони
Засилват полицейското присъствие в центъра на София и други райони