НОВИНИ

Радев към Шарл Мишел: Блокирането на България и Румъния за Шенген подкопава европейската солидарност

радев шарл мишел блокирането българия румъния шенген подкопава европейската солидарност
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 12.12.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Решението България и Румъния да бъдат лишени от членство в Шенген не е справедливо и подкопава европейските принципи за солидарност и единство. Това заяви президентът Румен Радев във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Инициираният от Шарл Мишел разговор е по повод подготовката на редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 15 декември, както и на юбилейната среща на върха ЕС – АСЕАН на 14 декември. По време на двата форума в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава.

Радев към Урсула фон дер Лайен: България да се присъедини към Шенген още през следващата година

По повод очакваната дискусия между европейските лидери за разширяването на Шенгенското пространство президентът Радев заяви, че е неприемливо да се поставят допълнителни изисквания за членство, като обвързването с темата за върховенство на закона, които са извън обективните критерии за прием. Във връзка с увеличаващия се миграционен поток към Европа президентът заяви, че ефективната реформа на Шенгенската система следва да включва присъединяването на държавите, разположени на външната европейска граница, а не блокирането им.

"Трябва да се засилят усилията на предна линия", призова Румен Радев и заяви, че страната ни продължава да инвестира значителен финансов и човешки ресурс за охраняване на границата. Държавният глава изрази надежда въпросът за разширяването на Шенген да продължи да бъде приоритетен и по време на шведското председателство на Съвета на ЕС, което започва през януари догодина.

Във връзка с предстоящата дискусия по енергийните въпроси президентът Румен Радев заяви, че следва да се обсъди възможността за разширяване на газопреносните мрежи с партньорите на ЕС за достъп до допълнителни ресурси, особено до терминали за втечнен газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Златанович е новият старши-треньор на БК Балкан
Петър Златанович е новият старши-треньор на БК Балкан
30 години Клиника по детска хирургия към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив
30 години Клиника по детска хирургия към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив