НОВИНИ

Радев на консултациите с ГЕРБ-СДС: Към вас се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 26.10.2022
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарно представените партии преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет. Първи на "Дондуков" 2 бяха поканени представителите на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС.

"Поздравявам ви за победата на изборите. Вярвам, че осъзнавате, че това е голяма отговорност заради тежката политическа и социално-икономическа криза. Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което да може да носи отговорността. Съставянето на правителство е важно не само, за да има страната ни редовно управление, но и да се гарантира живота на 48-ото НС, което има да свърши огромен по обем работа", заяви Радев.

Президентът допълни, че председателят на парламента Вежди Рашидов, който определя приоритетността на разглеждането на законопроектите в зала, е от редиците на ГЕРБ-СДС и попита представителите на партията как виждат приоритетите на 48-ото Народно събрание.

И още - какви са позициите на ГЕРБ - СДС за бюджета, за модернизацията на Българската армия и за предоставянето на военна помощ за Украйна, попита президентът.

"Редица конституционно определени органи са с изтекъл мандат и в непълен състав и това е огромен проблем. Няма как да приемем еврото с управител на БНБ с изтекъл мандат – това пречи на работата с международните институции", каза още Румен Радев.

Възможностите за съставяне на правителство

"Ще положим всички усилия да съставим правителство до границата на самосъхранението, даже малко и отвъд нея, разбира се, без да се обезличаваме съвсем", декларира заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

По думите му има възможности за формиране на мнозинство, но големият проблем е, че "партиите колективно са пропаднали в рововете, които са изкопали през годините".

"Властват тънките сметки - какво може да се извлече от ситуацията. За нас възможният формат е обединение около общи цели и принципи. Към момента няма такова формирано мнозинство", допълни той.

Бюджетът и кризата

От ГЕРБ предупредиха, че съществува риск от т.нар. "сватбарско наддаване" при изготвянето на Бюджет 2023 с оглед на възможността за наближаващи нови избори и призоваха към държавническо поведение от страна на всички партии.

За да се избегне този риск от партията предлагат удължаване на сега действащия бюджет на принципа 1/12-та за всеки месец до формирането на консенсус в 48-ото Народно събрание по технологията за изготвяне на план-сметката.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС изрази скептицизъм относно способността на 48-ото Народно събрание да избере нов управител на БНБ.

Той представи пред държавния глава антикризисните мерки, които предлагат от партията. Сред тях са продължаването на компенсациите за бизнеса, оставянето на битовите потребители на регулирания пазар на тока през следващите няколко години и организирането на дългосрочен търг за доставка на газ.

Делян Добрев оцени положително работата на служебното правителство относно работата по осигуряване на газовите доставки.

Модернизацията на армията и предоставянето на оръжие на Украйна

Даниел Митов призова да се спре с говоренето, че предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна ще ни вкара във войната.

"Това притеснява партньорите ни от НАТО, защото тези сигнали не им позволяват да ни оценят като отговорен член на Алианса", посочи Митов.

Президентът отговори, че на нито една среща на върха не е усетил и намек в тази посока от страна на партньорите ни от НАТО и ЕС и че в Алианса няма правило, което да задължава дадена държава да предоставя оръжие на трета страна.

Президентът призова внимателно да се подходи спрямо идеята за предоставяне на старото въоръжение на Украйна и получаване на ново в замяна. Той предупреди, че преоборудването изисква време.

"Да не стане сливи за смет! Никъде няма "Давам си старото оръжие и получавам като подарък ново". Моят ангажимент като върховен главнокомандващ е аз да не допусна намаляване на способностите на Българската армия, защото виждаме каква е ситуацията не само на Север, но и на Балканите", каза Радев.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че приветстват внесеното от служебното правителство предложение за придобиване на още изтребители Ф16 и категорично ще подкрепят кабинета "Донев" в това начинание.

Президентът Румен Радев ги призова да подкрепят и закупуването на сухопътна бойна машина.

Работата на 48-ото Народно събрание

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че за политическата формация е важно отпушването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Тя допълни, че от ГЕРБ-СДС са положили всички усилия, за да има работещо Народно събрание.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джоквоич: Наистина искам да играя в Австралия, превъзмогнах случилото се
Новак Джоквоич: Наистина искам да играя в Австралия, превъзмогнах случилото се
Александър Георгиев отрази 44 удара при успеха на Колорадо срещу Ню Йорк Рейнджърс
Александър Георгиев отрази 44 удара при успеха на Колорадо срещу Ню Йорк Рейнджърс