НОВИНИ

Президентът Румен Радев дава старт на консултациите - първи са ГЕРБ-СДС

Александър Марков
от Александър Марков
12:19, 26.10.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

След по-малко от час президентът Румен Радев започва конституционната процедура по консултации с парламентарно представените партии. Първа е най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ-СДС: Ще се явим на свиканите от президента консултации

Държавният глава вече заяви, че няма да бърза с консултациите, нито с процедурата по връчване на мандатите, за да даде време на 48-ото Народно събрание да приеме ключови закони и да намери решение на кризите пред страната.

След като служебното правителство се отказа да внася законопроект на държавния бюджет остава да бъдат приети 22 законопроекта по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може България да получи втория транш от 1,4 млрд. лева от Европейския съюз. Има внесени вече десетки законопроекти - от модернизацията на армията до социално-икономически мерки.

По Конституция президентът няма срок за консултациите, нито за връчването на мандатите, но се смята, че свръхразтягането им не е желателно.

ГЕРБ-СДС, които спечелиха изборите, но без мнозинство да формират самостоятелно правителство, веднага след изборите дадоха заявка, че са готови на компромиси във всякаква посока към евроатлантически ориентираните партии.

ГЕРБ излъчиха т.нар. "контактна група" на срещите с която обаче се явиха само "Български възход", ГЕРБ и ДПС. "Продължаваме Промяната", "Демократична България", БСП и "Възраждане" остават на позицията си, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС.

През последните дни се обсъжда идеята за кабинет на малцинството, за което обаче също ще е необходима подкрепата на останалите парламентарни сили.

Президентът вече посочи, че е скептичен за такъв вариант, който е труден за реализиране в български условия, доколкото предполага ясни принципи и приоритети, около които ще работи правителството. То ще има нужда и от подкрепата на т.нар. плаващи или тематични мнозинства, каквито не е ясно дали ще бъдат събирани.

След ГЕРБ-СДС през консултации ще преминат и останалите шест групи в 48-ото Народно събрание. Президентът вече призова депутатите да не повтарят грешката на предходния парламент, който се е занимавал почти изцяло с въпроса за властта и със скандали.

Посочи, че за всички е ясно, че парламентарната политическа система е в криза и трябват решения, а те минават през връщане на доверието на гражданите към парламентаризма.

Една от темите на консултацията ще бъде модернизацията на Българската армия, как ще се охранява българското въздушно пространство, какво ще бъде мястото на България в системата на НАТО по укрепване на Източния фланг, на фона на призивите за предоставяне на въоръжение на Украйна, за което вече има внесени две решения в парламента.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
400 лв. допълнителна еднократна помощ за отопление одобри МС - вижте кой има право на нея
400 лв. допълнителна еднократна помощ за отопление одобри МС - вижте кой има право на нея
Ауди става стратегически партньор на отбора на Заубер във Формула 1
Ауди става стратегически партньор на отбора на Заубер във Формула 1