НОВИНИ

Радев: Най-важното е парламентът да работи, затова го свиках възможно най-рано

Черна гора има амбицията да стане 28-ата страна - членка на ЕС, до 2028 г.

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:58, 17.06.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Политика
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев коментира свикването на 50-ия парламент в сряда. Президентът направи изявление по време на пресконференция с черногорския си колега Яков Милатович при официалното си посещение в Черна гора.

"В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи. Затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси. Вярвам, че България ще продължи да отстоява своята политика на подкрепа на евроинтеграцията на Западните Балкани. България е основният двигател на тази политика. Вярвам също така, че българският парламент и правителство ще продължат да се придържат към тези политики, които да гарантират устойчивост и необратимост на евроинтеграцията на Западните Балкани. Това ще рече този процес да не бъде ускоряван и подвластен само на базата на геополитически обстоятелства. А да се движи на принципа на собствените заслуги и спазването на Копенхагенските критерии. Да се съди съобразно политиките за изграждане на добросъседски отношения, на конструктивно партньорство със съседните държави, на спазването на човешките права и върховенството на правото", каза Румен Радев.

"Благодарим за политическата и експертна подкрепа за евроинтеграцията на Черна гора, като се надяваме да станем 28-ата страна - членка на ЕС, до 2028 г. Само стабилен регион, който е проспериращ икономически и се базира на взаимното доверие, може да направи крачка напред в своето общоевропейско бъдеще. Подчертавам интереса към двустранното сътрудничество, особено в сферата на икономиката", каза в началото на пресконференцията президентът на Черна гора Яков Милатович.

"Подчертавам интереса за двустранното сътрудничество, особено в сферата на икономиката", каза още държавният глава на Черна гора.

В знак на трайното приятелство между нашите държави държавните лидери ще посадят "дърво на приятелството" в двора на президентската резиденция в Цетине. Ще започне и реципрочно наименуване на улици в Подгорица и в София на важни личности или географски имена в двете държави, допълни Милатович.

"Искам да благодаря на президента на Черна гора за поканата и топлото гостоприемство. България цени изключително високо отличните си отношения с Черна гора, базирани на дългогодишно приятелство и взаимно доверие, на вековни културни, исторически и духовни връзки, на конструктувно партньорство и на общи цели. С президента Милатович направихме обстоен преглед на нашите двустранни взаимоотношения и обменихме мнения по актуални въпроси", каза държавният глава Румен Радев.

снимки: БТА

Радев подчерта, че и от двете страни има амбиции за задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на индустриалното сътрудничество, икономиката, ИТ сферата, отбраната, науката, културата.

"Ключовото условие е да имаме по-добра свързаност", подчерта Радев.

Той допълни, че очаква правителствата на двете държави да работят по-активно за откриване на директна авиолиния между София и Подгорица.

Радев е обсъдил с Милатович перспективите пред Черна гора за по-бърза евроинтеграция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работа в жегите - какво трябва да подсигурят работодателите
Работа в жегите - какво трябва да подсигурят работодателите
Мъжката щафета на България на 4 по 200 метра свободен стил се класира за финал на еврошампионата по плуване
Мъжката щафета на България на 4 по 200 метра свободен стил се класира за финал на еврошампионата по плуване