НОВИНИ

Радев пред конференцията "Инициатива "Три морета“: Трябва да направим региона по-атрактивен за туризъм и инвестиции

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:33, 08.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев участва в откриването на международна конференция "Три морета“ - единство, иновации, свързаност. Радев определи инициативата като ефективен инструмент за по-висок икономически ръст и регионално сътрудничество, чрез много по-добра свързаност – транспортна, енергийна и дигитална.

Радев отбеляза и голямото стратегическо значение за страната ни на предстоящото след месец българско домакинство на 6 -ата среща на върха на страните участнички.

Държавният глава отбеляза, че 12-те държави от региона са с много сходни исторически, социални и икономически траектории. Затова и ще имат много по-голям успех в развитието си, ако обединят сили за добра свързаност помежду си - транспортна, енерегийна и дигитална.

"Тази свързаност и нейното развитие като обща мрежа е правопропорционално на стандарта и качеството на живот", каза президентът.

Сериозен признак, че иницативата работи, е създаденият инвестиционен фонд с реални първи инвестици в трите вида инфраструктура и проявеният вече итерес от Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар.

Икономическият министър подчерта, че трите морета означават население от над 12 милиона души и над 2 трилиона брутен вътрешен продукт.

"Означават, че тези 12 страни са огромна икономическа възможност за всички нас. Третата ос "Иновации и дигитална свързаност" заедно с Транспорт и енергетика се припокриват и допълват, и доказателството е, че наши сървъри изчисляват самолетните билети на цял Китай", заяви министър Кирил Петков.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъжда се създаване на дирекция за правата на пациентите към МЗ
Обсъжда се създаване на дирекция за правата на пациентите към МЗ
Наказват директори на училища заради подменени диктовки на изпита за 4-ти клас
Наказват директори на училища заради подменени диктовки на изпита за 4-ти клас