НОВИНИ

Министърът на културата съобщи за изчезнали 4,5 млн. евро при реставрацията на "Ларгото"

Айше Сали
от Айше Сали
12:30, 08.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България ще трябва да връща близо 4 и половина млн. лв. заради злоупотреба с европейски средства, според препоръка на ОЛАФ. За това сигнализира служебният министър на културата Велислав Минеков. Отдаване на офиси под наем под себестойността им и сериозни загуби в НДК бяха сред другите сигнали. Минеков заяви, че ще сезира българската и европейската прокуратура за нарушенията.

Служебният министър на културата отказа да даде подробности около доклада на ОЛАФ, който получил за реставрацията на Ларгото, защото съдържал класифицирана информация.

"Става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 млн. евро от целия проект. Докладът е много широк. Има препоръки да се търси отговорност от 3 министри и 1 кмет", каза служебният министър на културата Велислав Минеков.

Папалезов е с обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков

Според министър Минеков злоупотреби има и при изграждането на "Квадрат 500" и реставрацията на крепост в местността "Яйлата". Заради загубите на НДК, които до началото на годината възлизали на над 86 млн. лв., Минеков заподозря опит за приватизация на Дружеството, заради което ще разпореди проверка.

"Нямам обяснение как можем да се спасим от тази ситуация, но аз няма да разреша приватизация на НДК. По никакъв начин", НДК можем ли да го определим като партиен дом не само на бившата партия-ръководителка, но да влезнат там и всички партии, от които да вземем наистина комичен наем", каза служебният министър на културата Велислав Минеков.

Обвиненията към отстранения от длъжност полицай и експерт по престъпления с културно-исторически ценности Ангел Папалезов, Минеков определи като сплашване и унищожаване на специалисти. Той посочи, че законови промени, са довели до облагодетелстване на колекционер.

"НС е одобрило престъпната колекция на г-н Божков да се разхожда по света, без какъвто и да е било проблем. Тази колекция беше легализирана в нея има и 28 произведения на бившия министър на културата Вежди Рашидов и 81 работи на Светлин Русев", каза министърът Минеков.

В отговор на отправените обвинения бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви за "По света и у нас", че не коментира внушения, които не са придружени от доказателства.

С позиция излезе и бившият министър на културата Боил Банов. В нея той заявява, че е очаквал фалшивите новини, след като Ангел Ангелов, свързан със скандала около Ларгото е назначен за съветник в Регионалното министерство. Той препоръча на професора да прави разлика между амортизация и финансова загуба.

От НДК излязоха с позиция, в която заявяват, че дружеството е в забранителния списък за приватизация и молят министъра да изнесе всички данни, с които разполага във връзка с обезпокоителните твърдения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват ни още валежи в следобедните часове
Очакват ни още валежи в следобедните часове
Стоичков мотивира националите преди мача с Франция
Стоичков мотивира националите преди мача с Франция