НОВИНИ

Министър Минеков: Не съм сплашвал журналисти

Айше Сали
от Айше Сали
11:49, 08.06.2021 (обновена)
Чете се за: 07:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Аз ще подкрепям свободата на словото във всяка нейна форма. Насилието на журналисти дори и по служебен път не одобрявам и това няма да се случи", каза Велислав Минеков пресконференция пред журналисти.

Министърът на културата Велислав Минеков заяви, че не е сплашвал журналисти. Според него е използван натиск върху журналистите на БНТ, за да излязат с декларации в подкрепа на институцията.

Министърът на културата заяви също, че СЕМ не е отговорил на отправени до него въпроси.

Ето какво още каза проф. Минеков:

"Не обвинявам журналисти. Поискал съм обяснение от г-н генералния директор за този тежък инцидент, включително съм го запознал с действащите закони, и че това е наистина нарушение на националната сигурност. Инцидентът е сходен със спирането на БНР за половин ден. Спомняте си случая с вашата колежка Силвия Великова. Колегите в телевизията са били представени от министъра като терористи престъпници.

Някъде да сте чели подобно нещо от мен? Да обвинявам работещите в телевизията като терористи и престъпници. Ако някой знае такова нещо, моля ви се да сподели. Естествено и това е лъжа. Оказва се, че безцеремонно сплашвам журналисти. Кога и как? Още една лъжа. Упражнявам цензура върху решенията на журналисти. Как да го направя, уважаеми? Кажете ми как и да започна да я упражнявам тази цензура. Само ми дайте знак. Да разработим методиката, правилната методика и да започнем с цензурата, защото преди беше такава свобода, че достигнахме 120-о равнище по откраднати и унищожени медии и медийна среда. И ето, тепърва ще бъде причина да достигнем 150-о място, може би, защото съм упражнявал цензура.

Заплахи към журналисти - как точно заплашвам журналисти? Никога журналистите не са били приравнявани с престъпници. Това Управителният съвет, под шапката на Директора. Кога съм казва, че журналистите, било то в БНТ или в които и да е, са престъпници.

Търси сметка на журналисти - да съм търсил сметка от някого от вас или когото и да е? Дори от БНТ?

Това е безцеремонно потъпкване на свободното слово. За свободното слово много ще говорим и най-вече на събитието, организирано на 15-и. Добре сте дошли! Това ще бъде нашата тема, за да разберем какво се случи със свободното слово през изминалите години и какво ще се случи, за да бъде свободното слово свободно слово наистина. Не знак как така е потъпкано свободното слово, също да ме информирате как го извършваме.

Колегите в БНТ са силно притеснени за своята работа и независимост - уважаеми работещи в БНТ, не мога да повярвам, че сте притеснени от министъра на културата, който по никакъв начин не ви е притеснявал и никога не би го направил. Все пак аз имам друга душевност, други разбирания и по никакъв начин не може да се случи такова безобразие. Но, за съжаление, това се е случвало и когато се е случвало, тук ще ви покажа едно отворено писмо до господин Кошлуков, с искане за неговата оставка. Има и инициатива. Хората са се подписали с имената си. Това са близо 2000 имена, които са не само част от Националната телевизия и нейната история, но представляват и елита на българската култура. Ако го желаете, ще ви го разпечатам, за да четете и разпространявате.

Става дума, че министърът е бил погазил стандартите на обществените медии. Какви са европейските стандарти - политическо лице не може да бъде директор на обществена или национална телевизия в Европа. Ако сте бил политик, ако сте бил част от партия, та дори ако сте работил в политическа телевизия, въпреки че това явление е почти изключително само в България, не е възможно да сте предложен за директор на национална, обществена телевизия. Имаше преди години подобен инцидент в Полша, когато лице с политическа зависимост е било предложено за директор на тамошната телевизия. Последвали са бурни протести и това не се е случило, но това не важни за България.

Господин Кошлуков има интересна политическа история - той беше част от НДСВ и депутат. След това отцепник в някаква партийна организация - "Новото време". След това е постъпил на работа в телевизията "Алфа" на партия "Атака" и е представил документ за тази си дейност.

Тук има нещо, което е боклук, предупреждавам. Естествено, аз нямам никакво доверие на боклуците, но текстът е интересен:

"Мила Бети,

Моля те, кажи че Емо е бил при мен директор на телевизията за 2, може и за 3 години, ако е нужно. Целувам те!"

Това е боклук, но аз искам да знам от СЕМ подробности по отношение на неговото присъствие като директор в телевизия "Алфа". Искам също така подробностите да бъдат подкрепени със справка от НАП и НОИ. Мисля, че това е добър вариант, за да се убедим наистина, че той е бил такъв и не е бил представен с подобен боклук. Продължавам да нямам от СЕМ отговори на моите въпроси. Очаквам ги. Явно, че законите, които съм предложил да бъдат обсъдени, затрудняват. Особено госпожата със земеделската диплома.

И тук има също още нещо интересно. Знаете за рестрикциите по отношение на асоциираните по закона фирми, до последно бяха 62, тук има още една, към която трябва да има рестрикции и в нея съучаства г-н Кошлуков.

Мога да ви го представя този материал - той е в ръководството на No Frame Media. Трябва г-н Кошлуков да бъде подложен на същите мерки, както и всички останали, свързани с тези фирми. Надявам се да обясни как е попаднал там. Надявам се да ни разкаже за неговото присъствие в TV7, за което отговаряше фалиралата КТБ и Цветан Василев. Може би и Делян Пеевски. Но искам да знам какво прави тук името му. Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се случвало в този период и ще ги помоля да се задействат незабавно. Тук не става дума за свобода на словото, а за серия от безобразия, извършени от директора на Националната телевизия. Не обвинявам журналисти. Казвам ви го за пореден път."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След драмата в Златица: Говори семейството на задържаната майка
След драмата в Златица: Говори семейството на задържаната майка
Зам.-министър Александър Николов: Токът и парното ще поскъпнат през лятото заради големите загуби в енергетиката
Зам.-министър Александър Николов: Токът и парното ще поскъпнат през лятото заради големите загуби в енергетиката