НОВИНИ

Адекватна ли е психиатричната грижа у нас?

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 08.06.2021
6202
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Липса на средства, на желание в обществото и липса на воля в управляващите са причините много психично болни лица у нас да остават без лечение. Това заяви психиатърът Цветеслава Гълъбова в "Денят започва".

"Проблемът у нас е, че не е направено необходимото, за да се минимизира риска от инциденти. Няма я грижата извън болниците за нашите пациенти. Наистина тази грижа е обемна, скъпа, изключително ресурсоемна и то по отношение на хората, които се грижат за хората с психични разстройства", коментира тя.

Според д-р Гълъбова не е решение един човек да прекара живота си в болница. Към настоящия момент около 250 до 300 души психично болни живеят в 12-те държавни психиатрични болници.

"За съжаление при психичните заболявания винаги има риск от опасно поведение, но психична болест и опасно поведение не са равнозначни понятия", каза д-р Гълъбова.

Според нея трябва да се работи по приеманите през годините стратегии за психично здраве. Тя изрази опасенията си, че и последната стратегия, която е била приета преди два месеца, има риск да остане само документ, както всички предходни стратегии досега.

По думите ѝ държавата трябва да поеме повече действия и отговорност по отношения на условията за психично болните. Като например да се разкрият дневни центрове, центрове за психично здраве и да се изградят нови психиатрични стационари, които да заместят сега съществуващите. Както и да се изгради система за извън болнична грижа, в която да се включат много психолози и социални работници.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи разпънаха палатки пред Съдебната палата
Протестиращи разпънаха палатки пред Съдебната палата
Д-р Веселина Божилова, РЗИ-Варна: Морската вода в началото на летния сезон е чиста
Д-р Веселина Божилова, РЗИ-Варна: Морската вода в началото на летния сезон е чиста